Connect with us

BiH u EU

ČOVIĆ S AMERIKANCIMA Razgovarano o reformi pravosuđa i izmjenama izbornog zakona

Predsjedavajući Predsjedništva dr. Dragan Čović susreo se sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoytom B. Yeeom i veleposlanicom SAD-a u BiH Maureen Cormack, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Teme sastanka bilе su aktualna situacija u Bosni i Hercegovini, predstojeće obveze na euro-atlantskom putu, te planovi i očekivanja za 2016. godinu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Čović obavijestio je zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Yeea i veleposlanicu Cormack o dosadašnjem napretku u provedbi reformi.

Zaključeno je kako je nužno sačuvati postojeći impuls u procesu europskih integracija, te institucionalni i politički fokus na reformama, neovisno od drugih pitanja. U tom smislu potrebno je ubrzati i proces strukturalnog dijaloga o pravosuđu u nadležnim institucijama BiH, kako bi se dugoročno preduprijedio nepovoljan utjecaj odluka pravosudnih organa na unutarnjoopolitičke prilike.

Procijenjeno je kako je realno da u narednih nekoliko mjeseci Bosni i Hercegovini bude odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), te kako je to izuzetno značajno pitanje usko vezano s europskom perspektivom BiH.

Tema razgovora bila je i institucionalna reforma, s naglaskom na izmjenama Izbornog zakona, te nužnost da se održi pozitivan momentum razgovora o tom pitanju koje je iznimno važno za europsku budućnost BiH. Od ključnog je značaja pokazati domaćoj i svjetskoj javnosti da je dogovor elita moguć i izvodiv ishod u Bosni i Hercegovini bez kojeg nema stvarnog napretka. Institucionalne reforme će bitno ubrzati i ekonomski razvoj koji je izravno vezan za kvalitet života građana, potrebu uklanjanja investicionih prepreka, reformu javne uprave i sl. To podrazumijeva i čitav niz nepopularnih mjera koje će zahtijevati odlučno i hrabro vodstvo, ali i razumijevanje i strpljenje šire javnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva dr. Čović je još jednom zahvalio za podršku SAD-a europskoj integraciji BiH, posebno institucijama koje su bile u obvezi provesti nužne reforme.

Yee je, kao i u svim dosadašnjim susretima, naglasio da Bosna i Hercegovina uvijek može računati na prijateljsku pomoć i podršku SAD-a bpz.ba

Continue Reading