Connect with us

Sinovi povijesti

ČOVIĆ: Nužno osigurati apsolutnu jednakopravnost konstitutivnih naroda i izmjeniti izborni zakon

Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je u izjavi za TV1 da BiH nije bila posebna tema današnjeg summita u okviru procesa Brdo-Brioni, koji je održan u Zagrebu. Na samitu je razgovarano o globalnim i sigurnosnim problemima, nakon čega su predsjednici zemalja sudionica govorili s aspekata zemalja koje predstavljaju.

“Mi smo iznijeli ono što smatramo da BiH mora učiniti kada su u pitanju njene euroatlantske integracije, koje nemaju alternativu. Kazali smo da BiH želi predati aplikaciju za članstvo u EU u narednih mjesec ili dva, najkasnije sredinom siječnja naredne godine, kako bi se nastavila dinamika kojom smo krenuli”, rekao je Čović za TV1.

Osim toga, istakao je kako je BiH dio velike globalne koalicije u borbi protiv terorizma.

“Dali smo primjer i odnosa sa susjedima. Prva smo zemlja u jugoistočnoj Europi koja je bilateralno riješila pitanje međunarodnih granica s Crnom Gorom, a to želimo uskoro postići i s Hrvatskom i Srbijom”, dodao je Čović.

Bilo je govora i o složenom stanju u BiH.

“Pokazali smo koliko je nužno osigurati apsolutnu jednakopravnost konstitutivnih naroda unutar BiH, ali i da uz euroatlantske integracije radimo i na izmjenama Izbornog zakona”, dodao je Čović.

Mišljenja je da je BiH danas predstavljena bolje u odnosu na druge zemlje jugoistočne Europe. No, to ne znači da ova zemlja nema problema.

“To se posebno odnosi na ekonomsko -socijalno stanje, gdje smo danas vrlo precizno kazali da činimo sve i da se ti koraci blago osjete. Nadam se da za šest, sedam mjeseci uz pomoć partnera iz EU i značajniji pristup europskim fondovima, da ćemo stabilizovati ekonomske tokove i spriječiti odlazak mladih ljudi iz BiH i motivirati ih da ostanu u svojoj zemlji”, rekao je Čović.

kazao je kako je zadovoljan današnjim zaključcima summita, ali i ulogom koju su tri člana Predsjedništva BiH prezentirala. bpz.ba

Continue Reading