Connect with us

Sinovi povijesti

ČOVIĆ: Neusvajanje izbornog zakona bio bi moj politički i osobni poraz

Predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedonošenje izbornog zakona smatrao bi osobnim neuspijehom i političkim porazom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U intervju Nezavisnim novinama pojasnio je kako se mora donijeti izborni zakon koji će uvažiti presudu Sejdić i Finci i riješiti pitanje Mostara.

-Vremena još ima, iako ono polako curi, upravo zbog svih ovih tema. Imam osjećaj da se ponovno javlja neka unutarnja entropija koja nas polako vuče ka dolje. To je nešto što nakon godinu dana zajedničkog rada moramo riješiti. Europski put smo na neki način obilježili predajom aplikacije. Na isti način moramo djelovati kad je u pitanju i izborno zakonodavstvo, kazao je Čović.

On je kazao kako ” moramo pokazati jesmo li sposobni biti u tom liderstvu, preuzeti odgovornost na sebe za donošenje teških odluka”.

-Zato sam i rekao da bih smatrao velikim osobnim neuspjehom ako se to ne dogodi.

Odgovarajući na pitanje što je problem s mehanizmom koordinacije Čović je kazao kako tu ima  puno problema.

-Nedostaje nam prave komunikacije između Vlade RS i predstavnika te vlade i Vijeća ministara i to je nedopustivo. Ne možete samo s jednim kontaktom, čak i kada uspostavite mehanizam koordinacije, riješiti probleme. Do kraja razumijem stavove iz RS. Istina, mi smo na Vijeću ministara usvojili mehanizam koji je na potpuno identičan način donesen i u RS prošle godine, a ovo su trebale biti izmjene i dopune tog mehanizma koji je trebao biti usuglašen. Ali ništa nije zakovano. Mehanizam je živ organizam koji ćemo stalno prilagođavati narednih godina kad ćemo se približavati EU. Mi trebamo jasno čuti što je primjedba iz RS, sjesti s tim ljudima na partnerskoj osnovi i probleme otkloniti. A nema razloga da se ne otklone odmah.

Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu potvrdili su da Ivan Šušnjar nije dobio agreman u SAD za konzula u Čikagu. Upitan priprema li se možda neko novo rješenje za tu poziciju, Čović je kazao kako je u diplomatskoj dobroj praksi da se te stvari nikad ne komentiraju.

-U svakom slučaju, mi ćemo imati adekvatno rješenje i kad je u pitanju gospodin Šušnjar i kad je u pitanju čitava naša diplomatska mreža i pozicije koje pripadaju kvotama hrvatskog naroda, kazao je Čović.

Dodao je kako još nije raspravljano o eventualno novom imenu umjesto Šušnjara.

Prvo moramo raščistiti ovo da bismo otvorili druga pitanja, dodao je. tropolje.info

Continue Reading