Connect with us

Ekonomija

ČOVIĆ: Moramo ustavno trajno zaštiti poziciju Hrvata u BiH, Hrvatska nam pomaže ostvariti plan

Polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Busovači, potom radnim sastankom, danas je svečano obilježena 33. obljetnica osnutka Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača.

Obljetnici, kojoj su nazočili brojni članovi i simpatizeri Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača, nazočilo je i izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH predvođeno dr. Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Nazočnima se u uvodu obratila predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić, koja je govorila okupljenima o radu Općinskog odbora, kao i o političkim, ekonomskim i socijalnom pitanjima u protekloj godini. „Obilježavanje i ove 33. obljetnice odvija u nepovoljnim političkim prilikama. Imajući u vidu globalnu političku krizu, preslagivanje ekonomske i političke moći u svijetu, rat u Ukrajini, opće političko stanje u svijetu možemo okarakterizirati kao iznimno nestabilno. Život se odvija unatoč teškim političkim odnosima, zbog toga prevažna je naša uloga u svim segmentima života, te smatramo da mi u Busovači u tome uspijevamo. Iza nas je godina puna izazova“, kazala je Plavčić, napominjući kako su svi projekti za koje su osigurana sredstva u 2021. godini realizirani su u 2022., te da su odobrena nova sredstva za nastavak započetih ali i za nove projekte, na što je iznimno ponosna.

„Činimo sve da obavljajući svoje radne i političke zadaće doprinesemo razvitku naše lokalne zajednice, jačanju naše političke organizacije i cjelokupnog hrvatskog naroda. To je ključna zadaća OO HDZ BiH Busovača. Vođeni politikom HDZ-a BiH, njezinog predsjednika, spremni smo odlučno nastaviti borbu za ustavnu jednakopravnost i
konstitutivnost hrvatskoga naroda, te stvaranje uvjeta za boji i kvalitetniji život svakog pojedinca“, kazala je među ostalim Mirjana Plavčić predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača.

Okupljene je pozdravio i predsjednik dr. Dragan Čović, čestitavši obljetnicu utemeljenja Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača.

„Najveći uspjeh u posljednje vrijeme je da smo unutar hrvatskog naroda, kako u Bosni i Hercegovini tako i u Republici Hrvatskoj izdigli se iznad određenog dijela podjela, kojih će uvijek biti, ali na nama je da prezentiramo ono što mi radimo na prikladan način i u Republici Hrvatskoj, jer smo dostigli zavidnu razinu međusobnog uvažavanja, te kroz sve institucije RH, želimo da to zaživi. U zadnjih godinu dana nema ni mjeseca da netko od resornih ministara Vlade Republike Hrvatske ne bude u Bosni i Hercegovini. To znači da imamo partnera koji nam pomaže da možemo realizirati ono što je naš plan. Puno toga smo uradili, ali moramo biti realni, puno toga moramo još uraditi, prije svega institucionalno, da možemo (..) vrlo jasno, ustavno zaštititi trajno, svoju poziciju“, istaknuo je Čović.

Čović je govorio i o planovima i projektima koji se realiziraju na lokalnoj razini u suradnji s većim razinama, te naglasio kako će sredstva biti i izraženija što se tiče potpore, bilo s razine entiteta, ili razine Bosne i Hercegovine. Također je istaknuo kako će HDZ BiH nakon sabora koji će se održati u svibnju, usvojiti potpuno novi okvir za djelovanje u naredne četiri godine kojim će HDZ BiH i dalje predvoditi svoj narod i realizirati sve projekte.

„Ima nas dovoljno ako djelujemo kao sustav u zajedništvu, onda nema ni jedan razlog da sve planove koje imamo kao hrvatski narod i ne ostvarimo“, poručio je predsjednik Čović./HMS/

Continue Reading