Connect with us

BiH u EU

ČOVIĆ: Model građanske države neprihvatljiv je za BIH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je model građanske države koji predlaže bošnjačka strana apsolutno neprimjenjiv, jer je BiH etnički podijeljena zemlja kojom se jedino može upravljati kroz federalizam.

– Igra na kartu brojnosti i “građanstva” da bi se osigurala dominacija jednog naroda je neprihvatljiva i rizična za BiH – rekao je Čović za “Večernji list”.

Ističući da tri konstitutivna naroda moraju biti ravnopravna, Čović je rekao da bez konstitutivnosti i ravnopravnosti Hrvata nema ni BiH.

– Dogodi li se da hrvatski narod nestane s političke scene, bojim se da će tada biti otvoren put za podjelu BiH između druga dva naroda – rekao je Čović.

On smatra da sporazum o formiranju vlasti koji su osim njega potpisali i lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović nije propao i da je potrebno raditi i stvarati ambijent da bude proveden u cijelosti, jer je sačinjen od sedam do osam ključnih elemenata za funkcioniranje BiH.

– Nakon dogovora, bošnjačka, odnosno, sarajevska politika iskoračila je i stvorila krizu, uvjerena da će tako zaraditi poene. Očekivali su snažne reakcije, koje su izostale. Zato im ne preostaje ništa druga nego da formiraju vlast – rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, uvjetovanje formiranja vlasti Godišnjim nacionalnim planom (ANP) samo je alat za blokade, jer je riječ o tehničkom pitanju koje se nameće kao političko.

Čović je naglasio da je izbor dva člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima poraz za cijelu BiH, a ne samo Hrvata, koji tamo nemaju svoj glas, i zato je potrebno BiH ustrojiti tako da se sva tri konstitutivna naroda artikuliraju u jedan glas.

On kaže da HDZ BiH vodi krajnje uravnoteženu politiku između političkog Sarajeva i Banje Luke te da će tako biti nastavljeno i u budućnosti.

– Nećemo se nikome pravdati, nego tražiti put da stabiliziramo BiH. Naša je filozofija promišljanja uređena pravna zemlja. Samo u takvoj BiH najmalobrojnijem narodu će biti dobro – navodi Čović.

On je istaknuo da je BiH već postala “hot spot” za migrante, jer ne postoji infrastruktura i administracija koja se može nositi s tim problemom./Srna

Continue Reading