Connect with us

Scena

Čović i Dodik protiv obnavljanja tužbe BiH protiv Srbije

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović protiv su ponovog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genicid.

To bi, ocijenio je Čović, napravilo kolaps u funkcioniranju vlasti BiH.

– Ne trebaju nam nove aktivnosti kada su u pitanju agenti BiH, odnos prema proteklom ratu ili revizija tužbe ili kako god to neko misli nazvati – kazao je Čović nakon sastanka u Banjoj Luci s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

I Dodik je dodao da je neprihvatljivo da se obnavlja tužba BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde te da takve inicijative traba odbaciti.

– Ukoliko je to unilateralna aktivnost bošnjačke strane, onda to znači zloupotrebu institucija i procedura – smatra Dodik.

Čović je dodao da će HDZ do kraja ovog mjeseca otvoriti pitanje odluke “Sejdić-Finci“.

– Jasno nam je da to znači izmjene Ustava BiH za koje danas nemamo dvotrećinsku većinu, ali idemo ka izmjeni Izbornog zakonodavstva – rekao je Čović.

Te izmjene, naveo je, nemaju nikakve veze s RS, a u Federaciji BiH pokušavaju skloniti te zaostatke iz prošlosti i osigurati jednakopravnost naroda.

– U idućih 10-15 dana trebat će nam mnogo više razumijevanja i ovaj sastanak u Banjoj Luci je doprinos tome – rekao je Čović ističući da će nastaviti razgovore i s drugim političkim liderima u BiH kako bi se promijenio ambijent u zemlji.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u potpunosti podržao pristup HDZ-a da jedan narod bira svoje predstavnike vlast, a ne da im to radi drugi narod.

– Zainteresirani smo da u FBiH izbor Srba bude definiran na način da, tako gdje ih ima, oni biraju svoje predstavnike – dodao je Dodik ističući da treba adekvatno popuniti Klub Srba u Federalnom parlamentu.

Ponovio je da će građani RS-a, kada bude trebalo donijeti odluku, na referendumu odlučiti da li žele da BiH ide u NATO savez.

Dodik je podvukao da RS ostaje pri sporazumu iz 2013. godine po pitanju vojne imovine, jer kaže, taj sporazum nije stavljen sa strane i odbacuje bilo kakva druga rješenja, kao što je odluka po pitanju knjiženja vojne imovine u Han- Pijesku na BiH.

– Ukoliko se nastavi s nametnutim, politički motiviranim odlukama, te oduzimanjem imovine RS, mi ćemo izaći iz tog procesa – rekao je Dodik.

Čović je dodao da će pokušati sve učiniti da se aktivira Akcijski plana za članstvo (MAP) u NATO za BiH u lipnju ove godine.

– U četvrtak ćemo imati sastanak s glavnim tajnikom NATO saveza i bit će riječi i ovom pitanju – kazao je predsjednik HDZ-a

Continue Reading