Connect with us

Sinovi povijesti

Čović: Etnička federalizacija ni u jednoj varijanti nije rješenje za BiH

Povijest, kultura, jezik i obrazovanje Hrvata Bosne i Hercegovine su teme o kojima se diskutiralo na prvom panelu Znanstveno-stručnog skupa u Neumu koji nosi naziv „Hrvati Bosne i Hercegovine -nositelji europskih vrijednosti“.Dragan Čović

„Zbornik radova s ovoga skupa jasno će pokazati kako su Hrvati Bosne i Hercegovine nositelji europskih vrijednosti. Mislim da smo organizacijom ovog skupa napravili jednu dobru stvar i na dobar način možemo promovirati vrijednosti Bosne i Hercegovine, te hrvatski narod kao nositelj tih vrijednosti. Ono što ćemo sigurno dobiti kao zaključak ove konferencije je vrlo jasan pravac našeg strateškog djelovanja kako bi osigurali i adekvatne odnose u BiH i jednakopravnost hrvatskog naroda s dva konstitutivna naroda u BiH, ali i stvoriti ambijent za jednu europsku BiH u kojoj će se ostajati, a ne odlaziti“, kazao je u obraćanju novinarima hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović,Dragan Čović piše pogled.ba.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Ljerka Ostojić naglasila je kako je visoko obrazovanje najznačajnije za mlade u Bosni i Hercegovini.

„Kvalitetno obrazovanje je prema Ujedinjenim narodima na četvrtom mjestu po globalnim ciljevima za samoodrživi razvoj do 2030. godine. Na taj način hrvatski narod koji je autohtoni narod i koji je već dijelom Europske unije i kroz obrazovanje želi pridonijeti jednom kvalitetnom životu i rješenjima prihvatljivim za sve narode u BiH“, poručila je rektorica Ostojić.

„Sveučilište u Zagrebu svjesno je važnosti Hrvata ne samo za BiH, nego i za Hrvatsku“, ustvrdio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i dodao:

„Današnji skup je pokazao da možemo kao akademska zajednica prezentirati činjenice o višestoljetnoj prisutnosti Hrvata iz BiH u Europi, ali isto tako da je akademska zajednica sposobna pronaći strategije  koja će osigurati konstitutivnost Hrvata u BiH, da opstanu i rastu, te doprinosu ulasku BiH u Europsku uniju“.

Hrvatski član Predsjedništva osvrnuo se na političku krizu u Bosni i Hercegovini.

Ja sam uvjeren da što se tiče predstavnika hrvatskog naroda u BiH, politička kriza imat će motivirajući karakter, da ćemo raditi još na izgrađivanju odnosa, bez obzira na one koji žele zadržati status quo u BiH, odnosno da se ništa pozitivno ne događa“, komentirao je Čović.

On je istaknuo kako etnička federalizacija ni u jednoj varijanti nije rješenje za BiH. Na novinarski upit postoji li dogovor Čović-Dodik o formiranju trećeg entiteta hrvatski član predsjedništva je odgovorio:

„Ne postoji nijedan dogovor koji je Dragan Čović kao osoba, ili politička opcija koju zastupam s bilo kojim predstavnikom u BiH potpisao na način na koji ste vi to rekli“.

Continue Reading