Connect with us

Kultura

ČOVIĆ: Došli smo do zida, sada prelazimo na plan B

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je danas kako su na HNS zauzeli stav da, s obzirom da je Središnje izborno povjerenstvo formalno proglasilo izbore, bilo kakva aktivnosti oko izmjene Izbornog zakona više nema smisla jer bi narušila demokratske odnose i principe, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na novinarsko pitanje Čović je pojasnio kako su predstavnici Hrvata već duže vrijeme upozoravali kako su nužne promjene Izbornog zakona te su pokrenuli i procedure u smjeru provedbe odluke Ustavnog suda, no tada nitko nije reagirao. Danas smo, dodao je, faktički došli pred zid kada više o tomu nema smisla razgovarati upravo jer bi time uveli neki novi standarde koji bi uvijek mogli potezati kao jedno već učinjeno djelo. To je rekao, potvrdio je Čović, i predstavnicima američke i europske administracije kao i kod kancelarke Angele Merkel.

-Mislim da je time iscrpljena sva mogućnost da mi u cijelosti implementiramo odluku Ustavnog suda oko Izbornog zakona, istaknuo jer Čović, dodavši kako sada ulaze u jedan proces u kojem imaju nove aktivnosti koje su drugačije nego što smo se pripremali.

-Jer da smo usvojili izmjene onda bi aktivnost išla u jednom smjeru; govorim o HDZ-u i strankama koje će zajedno izaći na izbore. Ovako ćemo ići s drugim planom. Netko je nekada govorio o B i C, mi sada idemo u projekt B i nastojat ćemo da ova grupacija stranaka uvjerljivo dobije izbore, najavio je Čović. No, naglasio je kako ostaje otvoreno pitanje kako implementirati izborni rezultat obzirom da ono što je definirano u Izbornog zakonu, a ticalo se implementacije, stavljeno izvan snage, podsjetivši kako se dugo vremena ignoriralo ono što je bilo potrebno mnogo ranije promijeniti.

Na upit očekuju li stranke HNS-a reagiranje SIP-a ili OHR-a po pitanju provedbe izbornih rezultata, Čović je naveo kako nas čeka mnogo neizvjesnosti.

-Ono što mi želimo je učiniti sve da nemamo krize do izbora, a još manje nakon izbora. Da kažemo da očekujemo da će netko uraditi ono što mi nismo uradili, a trebalo smo uraditi, to se moglo isključivo kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, bilo bi neodgovorno. Ostaje puno neizvjesnosti o kojima se treba razgovarati u idućem vremenu kako bi se izbjegle bilo kakve krize, kazao je Čović, poručivši kako mu ne pada na pamet nagađati kako će se neke pravne praznine popuniti.

Na pitanje o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje se traže, on je naveo kako se u Izborni zakon ne bi smjelo dirati u ovoj kalendarskoj godini jer sve ozbiljne demokracije u izbornoj godini ne prave bilo kakvu aktivnosti.

-Sve smo to mogli uraditi, pa i te tehničke izmjene, ima tri godine. Pitanje je zašto se netko sada toga sjetio, moje je mišljenje da je cilj bio izazivanje kriza i traženje krivaca. Apsolutno ne dolazi u obzir bilo kakva aktivnosti na izmjenama Izbornog zakona koliko god je netko smatrao tehničkom, istaknuo je Čović.

Što se tiče zajedničkog nastupa na izborima, počele su aktivnosti po kalendaru Središnjeg izbornog povjerenstva, a danas su se članice HNS-a jasno izjasnile o tomu može li se ići zajedno na izbore, pa je tako osam stranaka podržalo ideju zajedničkog izlaska te se ostavila mogućnost da se na razinama nekih županija, gdje nema baš nikakve ugroze zbog brojnosti ili opasnosti da Hrvatima netko drugi bira legitimne predstavnike, da se eventualno ide ka višestranačju. Dvije političke grupacije ostavile su mogućnost razgovora oko državne razine, a na ostale bi razine išle samostalno, a to su Hrvatska republikanska stranka i HDZ 1990./M.P

Continue Reading