Connect with us

Sinovi povijesti

ČOVIĆ: Bošnjačke stranke teže podijeliti BiH, 9 od 10 stranaka HNS-a ide zajedno na izbore

Predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora BiH a i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović poručio je danas kako su na Predsjedništvu HNS-a postigli konsenzus kojim jasno odbijaju prijedlog stranaka političkog Sarajeva iznesen prije nekoliko dana te je naglasio kako su sve stranke HNS-a složne u ocjeni kako legitimno predstavljanje nema alternativu, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

A to legitimno predstavljanje, dodao je, mora obuhvatiti cjelinu, odnosno sve administrativne razine vlasti.

Kazavši kako je zahtjev hrvatskih stranaka isključivo osiguranje navedenog principa, on je naglasio i kako je i jasno da se zbog kratkog roka do kada se promjene moraju dogovoriti ništa više od toga neće moći raditi.

“Stav je jasan, odbacujemo pristupe koji mijenjaju Ustav, derogiraju poziciju dvodomnog parlamenta i koji derogiraju odnose stanja kada je u pitanju popis stanovništva iz 2013. godine”, istaknuo je Čović, kazavši i kako će se tijekom predstojećih razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice obrazložiti ovaj stav hrvatskih stranaka.

U kontekstu razgovora od prije nekoliko dana kada su četiri stranke iz Sarajeva definirale svoje principe, on je podsjetio kako se tu govorilo samo o jednom djeliću onoga što je presuda Ustavnog suda BiH.

“To smo definirali kao vrlo jasnu težnju da se podjeli BiH, da se od Federacije napravi bošnjačka većina…”, kazao je Čović.

Na pitanje o vremenskom roku za izmjenu izbornog zakonodavstva, a koji uskoro ističe, Čović je podsjetio kako se o njegovom optimizmu da raspravljati, ali i kako, dok god ima prigode za promjene, treba vjerovati kako su promjene moguće. Poručio je kako će učiniti sve sa svoje strane da se te promjene dogode, a to će i navesti u razgovorima s veleposlanicom Maureen Cormack i specijalnim predstavnikom EU-a Larsom Gunnarom Wigemarkom.

“Što se tiče realnosti, ako bi gledali što smo uradili zadnjih godinu dana, od kada smo krenuli s inicijativom da idemo s izmjenama Izbornog zakona po odluci Ustavnog suda, onda je mala vjerojatnoća da se nešto dogodi, naveo je on, istaknuvši još jednom kako su stranke HNS-a dale jasno očitovanje oko prijedloga bošnjačkih stranaka uz poruku kako Hrvatski narodni sabor uz apsolutni konsenzus i jednoglasno traži isključivo cjelovito legitimno predstavljanje na svim administrativnim razinama.

Poruke iz Sarajeva doživljava kao spinove, ali i kao nečiju političku volju, dodavši kako duboko vjeruje da je to velika šteta za Bosnu i Hercegovinu te da se time uvelike udaljavamo od normalne buduće europske zemlje.

Kada je u pitanju tematika zajedničkog izlaska na izbore stranaka HNS-a, Čović je potvrdio kako se danas, nakon trećeg niza razgovora, devet od deset stranaka koje su nazočne u Predsjedništvu izjasnilo o zajedničkom izlasku na svim razinama gdje postoji ugroženost Hrvata zbog malobrojnosti, a to uključuje državnu razinu, razinu entiteta te županije gdje Hrvati nisu brojni.

“Tamo gdje je apsolutno moguće dati pluralno razmišljanje na terenu poput ZHŽ-a, Hercegbosanske županije i eventualno u jednom dijelu Posavske županije, vidjet ćemo je li interes da se ide možda odvojeno, ali to ćemo još procijeniti”, dodao je Čović.

Kada je riječ o HDZ-u 1990. njihov je stav, kazao je Čović, da će samostalno ići na izbore, a da ostavljaju mogućnost da se dogovaraju o zajedničkom nastupu oko onoga što se nazvalo legitimnim predstavljanjem, što bi u značilo mogućnost dogovaranja oko Predsjedništva BiH kao i predstavnika u Republici Srpskoj. Također, predstavnici jedne neovisne liste su naveli kako neće uopće izlaziti na izbore, dok je druga neovisna lista potvrdila kako će izaći samostalno isključivo u Hercegbosanskoj županiji./HMS/

Continue Reading