Connect with us

BiH u EU

ČOVIĆ: BiH postala hot-spot za migrante, ostanu li ovdje destabilizirat će BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da bi BiH bila destabilizirana sigurnosno i politički, ukoliko bi migranti koji se pokušavaju domoći EU ostali u zemlji.

Čović je rekao da broj migranata u zemlji još uvijek nije dramatičan, ali da je BiH “hot-spot” za ilegalne migrante, što potvrđuju predstavnici sigurnosnih agencija u zemlji.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kaže da ne postoji dogovor u vezi s rješenjem ovog problema.

“U razgovorima s nadležnim institucijama ponudili smo nekoliko koraka. Prvi je da odmah zatvorimo granicu. Drugi je, da rok od 14 dana za podnošenje zahtjeva za azil skratimo na 24 sata”, rekao je Čović za hrvatski “Večernji list”, izdanje za BiH.

Ako se zna da nitko od tih ljudi ne može dobiti azil jer su ekonomski migranti, kaže Čović, jasno je da se rok od 14 dana koristi kako bi se pripremio teren za prebacivanje preko teritorije BiH, jer se migrantima “upravlja izdaleka”.

“Uz sebe su vezali veliki broj profitera iz cijele regije koji od toga prave biznis, pa je prebacivanje migranata danas unosnije od trgovine drogom”, istaknuo je Čović.

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, Čović je ponovio da je riječ o strateškom interesu hrvatskog naroda u cjelini, ali i interesu BiH, te dodaje da najavljena tužba koju zagovara bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije moguća, jer ne postoji suglasnost svih članova Predsjedništva.

Kada je riječ o izmeni Izbornog zakona u BiH, Čović smatra da i dalje postoji “tračak nade” da može doći do konačnog dogovora, te naglasio da se u narednom razdoblju mora učiniti sve, da se osigura izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, bez obzira na ovaj zakon.

Continue Reading