Connect with us

Ekonomija

ĆOSIĆ: Herceg Bosna je Hrvate učinila faktorom, da nemamo potencijal izazvati krizu s nama nitko ne bi razgovarao

Večeras je u dvorani Skupštine Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, povodom 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u organizaciji Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ŽZH održan okrugli stol “Povijesni kontekst utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Sudionici okruglog stola bili su Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i dopredsjednik HDZ-a BiH te Vladimir Šoljić, počasni predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, dok je moderator bio politolog Ivan Kraljević.

Šoljić je u uvodnom izlaganju kazao da su vidoviti i hrabri vizionari osnovali Herceg Bosnu kao i da Herceg Bosna treba biti podloga za daljnje političko djelovanje Hrvata u BiH.

Ćosić, pak, naglašava da je, kada se promatra nastajanje HZ Herceg Bosne, ključna riječ kontekst pojasnivši da se mora uzeti u obzir kontekst vremena te povijesni trenutak u kojem je nastajala Herceg Bosna.

Dopredsjednik HDZ-a BiH dodaje da je u totalitarnom i jednostranačkom sustavu kakav je bio jugoslavenski bilo nezamislivo afirmirati nacionalnu ideju.

U Jugoslaviji su, kako dodaje Ćosić, bili dominantni Srbi, koji su poput današnje bošnjačke političke elite, pronalazili Hrvate i pripadnike drugih naroda koji nisu imali nikakav legitimitet a da bi činili ukras i privid multietničnosti.

“BiH se našla u situaciji da se mora postaviti prema novonastaloj situaciji”, rekao je Ćosić dodavši da su Hrvati u BiH snažno željeli samostalnost od Beograda.

Pojašnjava da je u tom kontekstu vrlo važno razumjeti da je Jugoslavenska narodna armije prividno, kao, smirivala situaciju, a zapravo je bila na strani velikosrpskog nacionalizma.

On posebno problematizira kalkuliranje i hipokriziju vodećeg bošnjačkog političara tog vremena, odnosno tadašnjeg predsjednika SDA Alije Izetbegovića.

-Alijina je namjera bila stvoriti stranku SDA te konfesionalno jedinstvo muslimana u Jugoslaviji. Zato je Alija jako dugo kalkulirao. Ovo sam kazao da bi se vidjelo kako se iskrivljuje povijest i kako se Herceg Bosna kriminalizira od strane političkog Sarajeva. Jer su Muslimani ranije formirali Vijeće za obranu muslimana (znakovito ne za obranu BiH već muslimana) dok su Srbi formirali Repliku srpskog naroda u BiH. Mi smo morali reagirati jer središnja vlast nije radila ništa, kazao je Ćosić.

Vlado Šoljić kazao je da je znakovito da gdje nije bilo Herceg Bosne danas nema Hrvata.

Upitan kako na ispravan način pozicionirati Herceg Bosnu u kolektivnu memoriju mlađih naraštaja, Ćosić kaže da narod prestaje biti narod kada prijelomne trenutke izbriše iz sjećanja, a ne onda kada ga bude brojčano manje.

“Da su robovi zaboravili svoju prošlost oni bi i dalje bili robovi”, rekao je Ćosić pojasnivši da onaj tko zaboravi svoju prošlost pristaje na ropstvo.

Odgovarajući na pitanje kako demantirati one koji kažu da se Hrvati ne bi sami znali i mogli organizirati, Šoljić kaže da se njih demantiralo u ratu.

-Herceg Bosna je imala organizirane sfere društvenog života te je ubirala više prihoda nego druga dva teritorija u BiH pod kontrolom druge dvije vojske, rekao je Šoljić

Bošnjačka javnost sotonizira Herceg Bosnu povezujući je sa zločinačkim pothvatom. Osvrćući se na tu pojavu, Ćosić kaže da se ponavlja podvala da ne valja političko vodstvo, a da valja narod.

“Države, vlasti i carstva se raspadaju ako nemaju legitimiteta. Da bi se nacionalna volja jednog naroda poništila onda se pokušava legitimni interes jednog naroda svesti na jednu osobu ili stranku. Zato oni svode hrvatsko pitanje na jednu glavu”, rekao je Ćosić.

Ističe da se jednom narodu ne može omrznuti ono sto ga čini narodom, a nas je, kako kaže, Herceg Bosna učinila faktorom.

“Da mi nemamo potencijal izazvati krizu s nama nitko ne bi razgovarao”, kazao je Ćosić te istaknuo da se Hrvati jedino homogenizirani mogu obraniti od majorizacije.

Upitan koliko Herceg Bosna može biti motiv hrvatskim političarima, Ćosić kaže da je ona konstitutivni element ove države.

“Oni često kažu da su ‘časna Armija’ i da nemaju logore. Naše je da im pokažemo da su Krajišnik i Izetbegović potpisali sporazum o razmjeni logoraša te se precizira koliko će logoraša razmijeniti”, rekao je Ćosić

Predsjednik Vlade ŽZH kaže da BiH kao složena država nikako ne može biti ustrojena kao građanska država.

Odgovarajući na pitanje iz publike, Ćosić kaže da središnja vlast u Sarajevu u vremenu osnivanja Herceg Bosne ničim nije mogla upravljati.

Dodaje da je znakovito da Muslimani odnosno današnji Bošnjaci nisu osnovali Vijeće za obranu BiH nego Vijeće za obranu Muslimana iako su im danas puna usta navodne obrane BiH./B. Galić./HMS/

Continue Reading