Connect with us

Scena

ČOLAK: Ne možemo odstupati od Ustava BiH; ključno promijeniti izborna pravila za Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar

Ne možemo odstupiti od Ustava i odluka Ustavnog suda BiH. Ako govorimo o izmjenama Ustava, tu se moramo rukovoditi relevantnim odlukama Međunarodnog suda u Strasbourgu, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” predsjednik Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a BiH te član Kolegija doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak.

“Ostajemo pri stavu da je ključno promijeniti izborna pravila za Predsjedništvo BiH i Dom naroda, kao i konačno donijeti rješenje za Mostar. Voljni smo saslušati i prihvatiti i rješenja koja ponude drugi. Naravno, ona moraju uvažavati načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti svih naroda. Moraju uvažavati i načelo legitimnog predstavljanja. To se zrcali u odlukama Ljubić i 3/17 – donesenoj na temelju ulaganja vitalnog nacionalnog interesa od Kluba Bošnjaka u Domu naroda”, kaže Čolak.

Upitan  postoji li danas  više prijedloga ili se razmatra konkretno jedan, kazao je da ima više varijanti.

”Jedna od njih se odnosi na općine, druga na županije… Koja od navedenih će na kraju biti ponuđena, iskreno ne znam ni sam, a ne mogu ni pretpostaviti. Osobno se mogu zalagati za jednu od njih, ali ako nju ne podiže ostali unutar HNS-a, onda ne treba iznositi ni osobni stav”, rekao je.

Naglasio je da se prijedlozi mogu razlikovati u procesnom ili u izvedbenom smislu, ali da se “suština ne može razlikovati”.

”Ne može se odskakati od odluka Ustavnog suda. Ako govorimo o Domu naroda – pa jasno je da bi to trebao biti u pravom smislu riječi Dom naroda, a ne dom županija. Naše rješenje ne može biti ponuđeno ako ne uvažava i taj princip. U protivnom, Dom naroda ne bi imao smisla”, rekao je, između ostalog, Čolak za Oslobođenje

Continue Reading