Connect with us

Sinovi povijesti

Članovi Hrvatskog generalskog zbora prošetali gradonačelnika Kraljevića po Širokom Brijegu

Članovi Hrvatskog generalskog zbora general zbora Josip Lucić, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Mladen Markač, general bojnik Ljubo Česić Rojs, stožerni brigadiri Petar Bajan, Zdravko Andabak, Zvonimir Sesar, Ervin Škacan i Josip Klem nakon pokopa Blagice Bandić, majke gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u Poganoj Vlaki u okolici Gruda, posjetili su Široki Brijeg.

Primio ih je gradonačelnik Miro Kraljević. U maniri dobrog domaćina, a uoči Dana grada Širokog Brijega, gradonačelnik je svoje goste proveo gradom, piše portal Totalno.hr.

Kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i spomenika Gojku Šušku koji je dužnost ministra obrane obnašao od 1991.-1998. prisjetili su se najtežih, ali i najslavnijih dana stvaranja samostalne Republike Hrvatske.

Ispred zgrade Gradske uprave Široki Brijeg, u povodu četvrte obljetnice smrti, 2003. godine, podignut je spomenik Prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U središtu Širokog Brijega, 31. svibnja 2008. godine otkriven je spomenik Gojku Šušku jednom od najpoznatijih sinova tog grada. Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske vođene tijekom Domovinskog rata.

Dani ponosa i slave, tuge i stradanja, rođenja samostalnosti u krvi najhrabrijih hrvatskih sinova i kćeri izaziva vrtlog emocija. Sve se mijenja, ali glavna premisa ostaje ista: za slobodu i samostalnost rodne grude tada, kao i sada svi su spremni položiti život.

Međutim, uvijek se uz hrabrost i ponos potkrade sjeta zbog gospodarske situacije i društvenih okolnosti. Tako su i ovaj put generali razgovarali sa domaćinom o problemima koji tište stanovnike ovog pitoresknog kraja. Ono što je posebno naglasio gradonačelnik, a pozitivan je pokazatelj rezultati su posljednjeg popisa stanovništva iz 2013. godine koji svrstavaju Široki Brijeg zajedno sa ostalim općinama iz Zapadnohercegovačke županije u skupinu koja ima pozitivan demografski trend za razliku od većine općina u Hercegovini.

Ipak, mladima treba osigurati uvjete života zbog kojih će zasnovati obitelji i ostati u domovini i na djedovini, a to nije nimalo lagan zadatak, rekao je gostima gradonačelnik.

Iako su razgovarali o ozbiljnim temama, domaćin se potrudio da gosti upoznaju i onu najljepšu stranu širokobriješkog kraja: toplinu ljudi, kulturne i prirodne ljepote kraja, a na kraju, ali ne i najmanje važno: gastronomske i enološke bisere. Hrana i piće u dobrom društvu u prekrasnom okruženju ne daju pesimizmu prevladati. Nada i vjera su ono što je ovaj kraj stoljećima spašavalo i obnavljalo.

Totalno.hr

Continue Reading