Connect with us

Kultura

ČITLUK: Na humanitarnoj aukciji prodano dvanaest umjetničkih slika

U Pastoralnom centru župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin sinoć je održana aukcija na kojoj je prodano 12 umjetničkih slika. Na aukciji slika nastalih na likovnoj koloniji na Gradini u Donjem Malom Ograđeniku prije desetak godina bile su ponuđene ukupno 23 umjetničke slike, a aukcija je organizirana kako bi se prikupio dio novčanih sredstava potrebnih za završetak preostalih radova na uređenju crkve sv. Jeronima u Donjem Malom Ograđeniku, piše Čitluk.ba.

Inače, crkva sv. Jeronima smještena u Dugandžića groblju u MZ Donji Mali Ograđenik blagoslovljena je na blagdan sv. Jeronima prošle godine, nakon što je zahvaljujući zalaganju mještana i potpori donatora temeljito obnovljena i proširena kako bi mogla primiti sav vjernički puk.

– Nadamo se da ćemo od prodaje ovih slika uspjeti završiti preostale radove. Još nam je preostalo napraviti kameni oltar i ambon, završiti radove oko rasvjetnih tijela. Reljef već izrađuje umjetnik Ilija Skočibušić a i preostale vitraje, ako Bog da, bit će postavljene u petak. Time bi crkva bila u potpunosti završena – kazao nam je fra Dario Dodig, župnik župe Čerin prije početka aukcije.

Na aukciji su bila ponuđena umjetnička ostvarenja sudionika likovne kolonije koji su 2007. na Gradini u umjetničkim radovima dali svoje viđenje krajolika na koji se pruža pogled sa vidikovca Gradina, sv. Ilije i sličnih motiva.

– Ove slike koje su opremljene su sa prve i jedine kolonije iz 2007. godine koja je održana na Gradini. Umjetnici koji su slikali mahom su akademski umjetnici… Slike smo čuvali devet godina i ovo je na neki način „joker zovi“ da bi se završili radovi koje smo započeli. Došlo je vrijem da se napravi ova aukcija, svojim prilogom ćete nam pomoći, ali ćete imati i lijepu uspomenu na Gradinu i MZ Donji Mali Ograđenik – poručio je okupljenima Borislav Šimović i kazao kako su među izloženim slikama slike Antuna Borisa Šiljeka i njegove supruge Zite, nekolicine umjetnika ih Hrvatske, ali i tri slike pokojnog Frane Primorca i umjetnica i umjetnika iz Hercegovine poput Anele Korać, Ernesta Markote, Ante Brkića, Darke Duganžića i drugih.

Temeljita rekonstrukcija crkve sv. Jeronima u Donjem Malom Ograđeniku samo je jedan od projekata koji su uspješno realizirani u proteklom razdoblju u ovoj mjesnoj zajednici, no ne i posljednji. Naime, na blagdan sv. Ilije sprema se otvorenje spomenika žrtvama ratova i poraća iz Donjeg Malog Ograđenika i zaseoka Barbarići. Spomenik žrtvama sa brončanim kipom „Pietà“ bit će otvoren u sklopu 36. proslave blagdana sv. Ilije na Gradini o čemu su sinoć govorili Borislav Šimović i fra Dario Dodig./HMS/

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni tropolje.info

Continue Reading