Connect with us

BiH u EU

ČESTITKA U POVODU BOŽIĆA

Čović: Samo zajedništvom možemo zadržati našu mladost na zemlji njihovih pradjedovaVas i sve ljude dobre volje pozivam da zajedničkim snagama gradimo zajedništvo, skrbeći za svakog pojedinca i osobito one koji su u potrebi, dajući sve od sebe za dostojanstvo našeg puka na cijelom prostoru najljepše nam domovine Bosne i Hercegovine, navodi Čović: Samo zajedništvom možemo zadržati našu mladost na zemlji njihovih pradjedova član Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je čestitku u povodu Božića nadbiskupu Vrhbosanskom Vinku kardinalu Puljiću. Čestitku prenosimo u cjelosti:

Uzoriti gospodine kardinale Puljić, u ove presvete blagdanske dane, kada željno iščekujemo i slavimo rođenje našega Spasitelja, sina Božjega Isusa Krista, prisjećamo se žrtve koju je kao naš Otkupitelj na sebe trajno preuzeo, radi našeg spasenja. Znao je da sami ne možemo nositi teret grijeha, neizmjerno bremenit koliko i ljudska slabost koja kroz povijest vreba na svaku prigodu da čovjeka udalji od Gospoda. Grijeh je najneposredniji ishod klonuća duha, misli, a potom djela i riječi.

Nebrojeno puta povrijedili smo srca svojih bližnjih, udaljili se jedni od drugih, ali i sami od sebe. Božić, blagdan koji slavimo i kojem se neizmjerno radujemo, otklanja nečistoću grijeha, sve nas vraća na izvorište i učvršćuje u nadi u dobar život. To nije život potpuno oslobođen grijeha, ali je prožet djelima koja nas udaljavaju od njegovih bespuća i naše propasti, kroz dostojanstvo sudioništva u zajedništvu kršćana-vjernika, pod okriljem svete katoličke Crkve.

Isus koji se predao za nas da bi bio razapet na križu, tim činom i vlastitim primjerom je učvrstio temelje našeg postojanja i sve ono što danas kao vrijednosti baštinimo, ljubav, milosrđe, život, nadu, oprost kao i mnoge druge vrijednosti bez kojih ne bi mogli živjeti život ispunjen božjom milošću. Naučio nas je i poniznosti i pokornosti, da se i u njima i kroz njih možemo uzdići na Bogu ugodan način, ali nas je isto tako podučio snazi duha i vjere koji nas nezaustavljivo pokreću kada stremimo našim idealima. Tu crpimo snagu, ustrajnost i hrabrost za borbu za ono u što duboko vjerujemo da je ispravno i pravedno. Te ideale, u vremenu i prostoru u kojem danas kao Hrvati-katolici živimo, rado dijelimo s drugima s kojim želimo graditi odnos uzajamnog priznanja, iskrenog razumijevanja, poštivanja, pa i zajedništva.

U obvezi smo pridržavati se onoga što nam nalaže naša vjera, a to ćemo najdublje proživjeti slaveći dan rođenja Isusa Krista. Pred nama je da slijedimo najsvjetliji primjer i doseg vrline i dostojanstva čovjeka u liku i djelu našeg Spasitelja. U tom duhu Vas i sve ljude dobre volje pozivam da zajedničkim snagama gradimo zajedništvo, skrbeći za svakog pojedinca i osobito one koji su u potrebi, dajući sve od sebe za dostojanstvo našeg puka na cijelom prostoru najljepše nam domovine Bosne i Hercegovine. To je poruka i da moramo raditi mnogo više, svatko na svom polju, kako bi potpuno razumjeli jedni druge, a onda i na identičan način prihvatili sve naše sličnosti i razlike. Tek njihovom spoznajom i prihvaćanjem možemo pomoći jedni drugima i svima oko nas uliti nadu u bolje i svjetlije sutra. Samo zajedništvom možemo zadržati našu mladost na zemlji njihovih pradjedova, a Božić je prigoda za obnovu tog zajedništva.

Sve sumnje, slabosti i nevjerica upravo nestaju suočene s neumoljivom istinom ljubavi, života i spasenja koju kroz generacije baštinimo kao duhovnu hranu i movens našeg naroda, koji je kroz stoljeća uspješno odolijevao svim nedaćama upravo snagom vjere, solidarnošću i zajedništvom, slaveći svjetlo Božje ljubavi umjesto tmine. S ponosom i velikom radošću se prisjetimo da nam je Bog u božićnoj noći darovao svog jedinorođenoga Sina, našega Spasitelja i da je Božić svetkovina ljubavi Boga za čovjeka. Prisjetimo se i svetkujmo tu ljubav, neka prožme i pročisti naša srca kako bi mogli djelovati za dobro svih ljudi dobre volje. Kako smo stvoreni na Njegovu sliku, tako Mu se i približimo svojim djelovanjem: ljubimo jedni druge, skrbimo za one najpotrebitije i živimo Njegovu riječ. Samo se tako možemo izdići iznad svih poteškoća i istinski osjetiti Njegovu ljubav koja će nas pobjedonosno upravitiprotiv svih naših slabosti i nedaća.

Duboko vjerujem da ohrabreni vjerom možemo i moramo prevladati brojne kušnje i usmjeriti naše društvo prema dostojnoj budućnosti. Samo kroz istinsko razumijevanje i toleranciju možemo narednim generacijama ostaviti zalog za bolje sutra i naslijeđe ovozemaljskih ali Bogom danih vrijednosti jednakopravnosti, demokracije i blagostanja temeljenih na pravičnom ustroju naše Domovine po mjeri svih njenih naroda i svakog pojedinca.

Uzoriti – Vama osobno, svim biskupima, svećenicima, časnim sestrama i svim katolicima u Bosni i Hercegovini želim čestit i radostan Božić i blagoslovljenu 2017. godinu. Želim Vam puno uspjeha i svako dobro u VaÅ¡oj svetoj i odgovornoj službi na dobrobit čovjeka, obitelji i domovine”, stoji u čestitci koju je uputio ÄŒović, priopćeno je iz PredsjedniÅ¡tva BiH.

Continue Reading