Connect with us

Uncategorized

Bradara: Za nas je SIP nelegalan

 

Šefica misije OESS-a Kathleen Kavalec izjavila je kako ne vidi nikakav razlog za odgodom izbora u BiH. To je u skladu s izjavama koje u medije plasiraju predstavnici bošnjačkih stranaka, ali ne i vodećih stranka hrvatskog i srpskog naroda što je potvrđeno i na sjednici Doma naroda državnog parlamenta koji je većinom glasova osporio legitimitet Središnjem izbornom povjerenstvu koje je, po tvrdnjama vodeće hrvatske i srpske stranke imenovano nezakonito i oko čega se još uvijek vodi sudski spor.

BiH nije zakonodavno tijelo niti ima pravo donositi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Središnje izborno povjerenstvo nije izabrano i imenovano u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Tražimo da se članovi Središnjeg izbornog povjerenstva izaberu i imenuju na osnovi javnog natječaja u skladu s procedurama propisanima Izbornim zakonom BiH – stoji u zaključku koji je dobio potporu većine u Domu naroda. Ovaj zaključak, međutim, nije bio usvojen prošle godine u prvom krugu glasovanja jer je tada nedostajala entitetska većina Bošnjaka. No, u drugome krugu glasovanja četiri hrvatska izaslanika uz entitetsku većinu iz Republike Srpske bila su dovoljna za prihvaćanje ovoga zaključka. Protiv su bošnjački izaslanici.

Zaključak je predložila Lidija Bradara predsjednica kluba Hrvata u Domu naroda državnog Parlamenta BIH Lidija Bradara koja je dnevnik RTV Herceg Bosne prokomentirala i izjavu dopredsjedatelja Doma naroda Bakira Izetbegovića koji je jučerašnji zaključak nazvao beznačajnim.

Oslobođenje - #lidija bradara

 

Continue Reading