Connect with us

Ekonomija

Blago u krilu Midene

U krilu planine Midene, iznad sela Mrkodola nalazi se farma od 370 krava. Vlasništvo je to dvojice prijatelja i poduzetnika Joze Šarca i Ante Topčića Topa. Njihovih stotinu dvadeset krava trenutno je smješteno u Mrkodolu, a u Brišniku se nalazi tor s 50 bikova. Na jesen će većina krava biti na okupu pod Midenom, a bikovi će do tada najvjerojatnije biti prodani domaćim otkljupivačima.

Doznajemo da je riječ je o pasmini francuskoga goveda limousine koja je rijetko viđena na hrvatskim pašnjacima, no u matičnoj zemlji je druga po veličini uzgoja. Karakteristična je zbog dobre mišićne mase, a radman mu je između 62 i 65 posto.

Za toliko grla potrebno je godišnje osigurati oko 500 tona sijena i 30 tona žita. Na farmi je čatrnja od 150 m3. Sređen je i vodovod, no to nije bio nimalo lagan posao. Valjalo je iz seoske bušotine dovesti vodu s 900 na 1.100 m n/v i farmu koja je udaljena 2 km.

Na farmi smo zatekli i ponosnoga Gidrana. Tvrdoglav je to konj, kažu nam njegovi vlasnici, drži se hladovine i ne izlazi rano iz štale. Mi smo se uvjerili da je Gidran zadovoljan, poslušan i vrlo miran.

Tu je i 20-ak pasa raznih pasmina: border collie, tornjak, te hrvatski  i njemački ovčar.

Kako ste se odlučili na uzgoj krava, budući da to nije vaÅ¡a primarna djelatnost? –  pitamo Topa.

- Da, Jozo je vlasnik tvrtke “Karta” koja se nalazi u Kupresu. Prodaje, preraÄ‘uje i proizvodi kartonsku ambalažu, a ja imam graÄ‘evinsku tvrtku. Prije četiri godine gasili smo veliki požar na Midenoj. Å alili smo se da sad trebamo kupiti krave kako bi se priroda vratila na svoje.

Godinu dana poslije kupili smo prvih stotinu grla.

Krenuli smo u investiciju vrijednu izmeÄ‘u 1,3 i 1,5 milijuna KM, koja bi trebala biti isplaćena tek  za 7 – 8 godina.

Kod vlasnika ne primjećujemo veliko zadovoljstvo i spokoj. Naime, zbog teškoga stanja u državi, ovi duvanjski farmeri su s pravom zabrinuti jer, kako kažu, još im nije isplaćen poticaj od prošle godine. Brine i ih i sušno razdoblje.

Ostavljamo Midenu i njezino blago iza nas s nadom da će poduzetnički duh dvojice mladih ljudi i njihovih pet zaposlenika na farmi pobijediti sve barijere gospodarskih neprilika. Ako ništa drugo, nadamo se da će priroda biti velikodušna i nagraditi njihov uloženi trud.

Ivana Ćurić/tomislavcity tropolje.info

gallery1

Continue Reading