Connect with us

Uncategorized

Bilo bi porazno za BiH kada bi se opet biralo uime Hrvata

Izvaci iz intervjua dr. Dragana Čovića Bilo bi porazno za BiH kada bi se opet biralo uime Hrvata
05. 10. 2018.

Aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH i kandidat najveće hrvatske stranke u BiH, HDZ-a, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH tijekom predizborne kampanje dao je niz intervjua za domaće i strane medije. Među njima su i Die Presse, Deutsche Welle, tjednik Globus… Donosimo isječke iz nekih od njih, najvažnije izjave i poruke…

• Tjednik Globus

Apelirali ste na Bošnjake da ne biraju Željka Komšića, odnosno da ne biraju uime Hrvata.

– Bilo bi porazno za BiH kada bi se opet biralo uime Hrvata. To bi imalo nesagledive posljedice jer ne bi bilo uopće moguće formirati vlast.

Nekoliko puta ste rekli da su odnosi između Bošnjaka i Hrvata danas ozbiljno poremećeni. Iz vaše stranke često se može čuti da je bošnjačka želja za dominacijom jednako opasna kao i srpska u bivšoj Jugoslaviji. Može li i epilog biti isti?

– Jedan dio Bošnjaka doista ima plan dominacije brojnošću. To je već danas došlo do izražaja jer je, po popisu stanovništva, Bošnjaka više od 50%. Zato je opasna priča o građanskom konceptu jer on može dovesti do unitarnog koncepta. Zato uvijek govorim da smo mi preslika bivše države, Jugoslavija u malom. Ako ponovimo iste pogreške kao i prije 30 godina, zaista će nam se dogoditi isto. Opasnost nije samo realna, ona je pred nama. Europski put bi nas mogao izvući iz svega toga.

• Deutsche Welle

Na početku kampanje odaslali ste svima pomirljiv poziv. Bošnjake ste nazvali braćom iako su proteklo razdoblje obilježile tenzije, posebno između vas i gospodina Bakira Izetbegovića. Je li moguće taj odnos relaksirati kako bi Bošnjaci i Hrvati u Federaciji BiH živjeli miroljubiviju politiku?

– Hrvati i Bošnjaci će morati živjeti ne malo, nego puno miroljubivije. Moje poruke su jasne i govorim jednako u Stocu kao što ću govoriti u Bugojnu jer jedino zajednički sa Srbima i Bošnjacima ove probleme možemo riješiti. Ali, kako mogu bilo koju od ovih ideja realizirati ako u federalnoj Vladi imate šest ruku od 17 ili u federalnom Parlamentu službeno 15 hrvatskih ruku od ukupno 98? Jasno je da moramo zajedno raditi i uvjeriti se da nam jedino tako može biti bolje. BiH će zasigurno preživjeti kao država i želim da bude suvremena, europska država u kojoj ćemo se dokazivati i popunjavati tko će biti bolji, a ne lošiji.

Često spominjete legitimnost?

– Često kažem da smo najveći narod jer smo natjerani da moramo biti viši od prosjeka kako bi nas netko uvažavao, ali to trebate praktično pokazati. BiH doživljavam kao zemlju u kojoj će biti potpuno izbalansirana kolektivna prava za koja se zalažem kroz legitimno predstavljanje, a s druge strane pojedinačna prava ne smiju se zakinuti ni za jednu nijansu i tu moramo koristiti najviše europske standarde.

Dnevnik.ba

Je li opravdan strah koji postoji u hrvatskoj javnosti da Bošnjaci pokušavaju pretvoriti FBiH u unitarni entitet s građanskom dominacijom? Kuhaju li Bošnjaci Hrvate kao žabu?

– Uvjetno rečeno, imamo režim koji sad kratkoročno na tomu radi. Postoji realna mogućnost da netko preusmjeri 100.000 ili 200.000 bošnjačkih glasova nekomu tko se kandidira za poziciju namijenjenu hrvatskim političkim predstavnicima. To su već radili. No, dugoročno ta politika mora izgubiti. To je nešto što će tijekom dvije-tri godine dobiti sasvim drugačiju dimenziju. Shvatit će se da je BiH preslika bivše države, da je temelj funkcioniranja BiH u trima konstitutivnim narodima, uvažavajući sve one koji se izjašnjavaju drugačije, kao građani ili nacionalne manjine. To sve treba uvažiti i zaštititi sukladno najvišim standardima. Osnova BiH su tri jednakopravna konstitutivna naroda. Da bi oni bili jednakopravni, prije svega moraju imati jednaka prava kad je izborni ciklus u pitanju. Pa kako ćemo štititi prava nacionalnih manjina ako nisu zaštićena prava konstitutivnih naroda? Pravi način da pošaljemo poruku tim ljudima su izbori 7. listopada jer već 8. listopada možemo projicirati sasvim drugačiju budućnost za hrvatski narod.

Koja su vaša predizborna obećanja koja se realno mogu ispuniti, a što je ono na čemu ćete raditi, s obzirom na to da je javnost svjesna činjenice da za ostvarenje mnogih obećanja trebate parlamentarnu podršku srpskih i bošnjačkih političara?

– U svakoj našoj županiji danas se ne brine dovoljno o potpori za novorođenčad, mlade majke i mlade obitelji. Daje se minimalni dječji doplatak. To pokušavamo sada popraviti i standardizirati i to je također dio našeg programa. Prvi dio našeg programa veže se uz gospodarstvo jer ne može obitelj prihvatljivo živjeti od 1000 KM. Smatramo da 1000 maraka mora biti minimalna plaća, a prosječna 1500 KM. Mora se rasteretiti privatnike, doprinose se mora smanjiti. Tako se izbjegava siva ekonomija, a povećava se zaposlenost. Daje se prilika gospodarstveniku da ga se rastereti od raznih nameta. Osim demografije i gospodarstva, tu su kao važan dio našeg programa branitelji i tu smo već napravili ogroman iskorak. Potrebno je vratiti u prava sve one koji su brutalno izvedeni. Tu su još i obrazovanje, kultura i mediji. Taj sustav mora doživjeti punu transformaciju.

• Klix.ba

Iz vaše perspektive, što bi za ovu državu značila pobjeda Željka Komšića? Kako bi se postavio HDZ poslije izbora?

– Mislim da Željko Komšić neće dobiti dovoljan broj glasova Bošnjaka jer bi to bila loša poruka za čitav izborni proces, za legitimno predstavljanje. Bila bi to loša poruka za Bosnu i Hercegovinu i na kraju mogla bi izazvati krizu nesagledivih razmjera za samu državu. To bi uvelo dosta problema u funkcioniranje svih razina vlasti, a budući da mislim kako se to neće dogoditi, ne želim tome davati pretjerani značaj. Šteta je što su te političke opcije krenule tim putem, ali su dovele do toga da nas malo više uozbilje, natjeraju da više radimo. Dok imamo ovaj ustroj Bosne i Hercegovine, dok imamo bošnjačkog, hrvatskog i srpskog člana Predsjedništva, kako piše u Ustavu, dok imate klubove Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, morate to načelo uvažavati i time dati priliku da Bosna i Hercegovina zaživi kao država. Čak i oni koji zagovaraju građanstvo moraju uvažavati instituciju legitimnog predstavljanja jer preko nje se teško prelazi. Suprotno bi značilo kako bi jedan narod, bez obzira na to koliko on bio malobrojan, bio eliminiran iz sustava odlučivanja u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Ako dobijete povjerenje glasača, što možemo očekivati u iduće četiri godine, posebno glede Reformske agende te našeg europskog puta?

– Prioritet su euroatlantske integracije, radili smo posljednjih godina na tome i došli do samog čina da imamo kandidacijski status. Moramo kompenzirati sve ono što nismo uspjeli uraditi i kada je riječ o socijalnoj, ekonomskoj problematici i pravnoj državi, to će biti naglasak svih naglasaka hrvatskog člana Predsjedništva i vjerujem da mi moramo uhvatiti korak s prvim susjedima.

• Nezavisne novine

Izborni zakon nije riješen, pravila igre, za koja smatrate da nisu fer, ostala su kao i dosad. Zašto ste se odlučili kandidirati iako ste svjesni da se može dogoditi da hrvatski član Predsjedništva ponovno bude izabran bošnjačkim glasovima?

– Da se promijenio Izborni zakon sukladno odluci Ustavnog suda i time osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, pa time i hrvatskog, vjerojatno se uopće ne bih kandidirao. Partneri iz FBiH to nisu podržali i to je natjeralo i motiviralo članstvo HDZ-a da se odlučimo da se ja kandidiram jer u suprotnom bismo već danas imali jednu krizu. Ovako, mi u kampanji, koja je dosta fer i uljudna, do kraja nudimo budućnost u vjeri da će to razumjeti naši prijatelji Bošnjaci, koji zajedno s nama čine jednu izbornu jedinicu, i da će odustati od ideje da uime Hrvata biraju predstavnike u Dom naroda, Klub Hrvata i hrvatskog člana Predsjedništva.

Imate li plan ako se dogodi scenarij da vam Bošnjaci izaberu predstavnika?

– Ja sam uvjeren da svi danas imamo dovoljno mudrosti i da moramo tražiti jednu razinu povjerenja koju smo proteklih godina pomalo izgubili. Do kraja kampanje želim razmišljati krajnje pozitivno, vidjeti jasnu budućnost. Vjerujem kako svi volimo BiH u toj mjeri da nikome nije u interesu da se izazivaju bilo kakve krize, a osobito one koje su vrlo rizične.

• Dnevni avaz

Kakva su vaša očekivanja kao kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od izborne utrke 7. listopada te kakve rezultate očekuje HDZ BiH na čijem ste čelu, odnosno HNS, s kojima izlazite zajedno na izbore?

– Hrvati BiH kao politički narod u kontinuitetu prepoznaju značaj okupljanja snažne stranke izražene euroatlantske orijentacije jer znaju da je to jedini način da njihovi interesi na odgovarajući način budu zastupljeni. Očekujem kako ćemo sudjelovati u formiranju vlasti na svim razinama sukladno ustavnom načelu konstitutivnosti i demokratskog predstavljanja svih ustavotvornih subjekata, a to su konstitutivni narodi u zajednici s ostalim građanima BiH.

Koga u ovom trenutku doživljavate najvećim konkurentom među kandidatima i smatrate li hoće li se Bošnjaci umiješati u izbor hrvatskog člana Predsjedništva?

– Već dulje vrijeme propagandno se djeluje da se na sve načine nastoji motivirati Bošnjake da ponovno glasuju tako da uime Hrvata biraju člana Predsjedništva, odnosno nameću ishod koji apsolutno nije hrvatski izbor, već nešto protiv čega su Hrvati do sada u bezbroj navrata iskazali svoje negodovanje i protivljenje. Ciljano populistički gradi se kampanja na onim pitanjima za koja se zna da bošnjački narod ima posebno razvijen senzibilitet. Time ga nastoje potaknuti na ponašanje na izborima na način koji apsolutno šteti odnosu i zajedničkim interesima i Hrvata i Bošnjaka, ali i svih građana BiH. U pozadini takvih tendencija kombinacija je sitnih privatnih interesa i ciljeva određenih ideološko-političkih krugova koji žele do kraja zaoštriti situaciju u Bosni i Hercegovini, vjerojatno kalkulirajući pri tome kako na taj način mogu ostvariti neke od svojih strateških političkih ciljeva.

Jedna od vaših čestih izjava je ta da su cilj i misija HDZ-a BiH europska BiH. Kakva je, po vašem viđenju, ta europska BiH i zašto uglavnom iz HDZ-a stižu izjave da su jedino Hrvati pobornici i zagovornici europskih vrijednosti? Smatrate li uistinu da nema drugih stranaka u zemlji kojima je stalo do europskog puta? 

– Vrlo jednostavno, europska BiH je članica Europske unije, odnosno zemlja koja ispunjava i prati europske standarde u svim relevantnim pitanjima i područjima života, prije svega vladavine prava, unutarnje stabilnosti, učinkovitih institucija, zaštite ljudskih prava i prava  manjina, gospodarskog prosperiteta, socijalne sigurnosti itd.

Potvrđujući Hrvate nositeljima europskih vrijednosti, nikada nismo zanijekali drugima europsku orijentaciju, ali smo osjećali potrebu da jasno iskažemo svoju i to ne treba nikome smetati zato što je to iskreno, bez obzira kako to netko drugi vidio ili tumačio. Naša je želja bila prije svega ojačati svijest unutar svog naroda o tom pitanju i ohrabriti ga da da svoj puni doprinos europskoj perspektivi BiH, da ostane na svojim stoljetnim ognjištima, a onda i pozvati i druge koji dijele te vrijednosti i spremni su slijediti taj put.

• Naša TV

U hrvatskoj javnosti već se mjesecima razgovora hoće li se nakon ovih izbora ponovno dogoditi neki projekt “platforme”, upravo zato što nije došlo do izmjena Izbornog zakona. Čović tvrdi kako je jasno da kod nekih bošnjačkih stranaka postoji jasna strategija da se nešto takvo i dogodi.

– Ako nakon ovih izbora ne osiguramo imati legitimne predstavnike, imat ćemo ustavnu krizu. Nadam se kako do toga neće doći, a meni je najvažnija stvar da pošaljemo jasnu poruku bošnjačkom narodu ili, kako često kažem, našoj bošnjačkoj braći, da zajedno moramo riješiti mnoge odnose i probleme u BiH. Važno je i vratiti povjerenje koje je, nažalost, izgubljeno, kako bi se izbjegle krize koje smo imali kroz “platforme” ili “alijanse”. Na nama je štititi interese Bosne i Hercegovine kao naše domovine, ali i jednako tako i hrvatskog naroda kao jednakopravnog i konstitutivnog – poručio je Čović.

Na pitanje može li se na našim prostorima ponoviti situacija koju smo imali devedesetih godina, Čović je uvjeren da do toga ne može doći unatoč ratnoj retorici mnogih političara u našoj zemlji.

– Hrvatski narod je dao ogromnu žrtvu kako bismo danas imali Bosnu i Hercegovinu kao cjelinu, kako bismo ostali kao narod na ovim prostorima.

Dnevni avaz

– Hrvatski narod želi sačuvati svoj identitet i slobodno se razvijati u njemu. U sadašnjim okolnostima to nije moguće bez kvalitetne političke organizacije koju može iznjedriti samo HDZ BiH kao stožerna stranka hrvatskoga naroda, u zajedništvu sa svima koji dijele vrijednosti Hrvatskoga narodnog sabora kao naše krovne društveno-političke organizacije – napisao je Čović u tekstu “Zašto sam se odlučio kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH” – Nemamo sustav koji na učinkovit način štiti ustavno načelo konstitutivnosti i jednakopravnosti kroz zakone i institucije na svim razinama, osobito u Federaciji BiH. Naš je izborni sustav još nepromijenjen i prepun manjkavosti koje su se do sada morale ispraviti, a nisu, iako to već dulje vrijeme nalaže niz odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Bosna i Hercegovina bila je i bit će domovina hrvatskog naroda.

Zajedno ćemo se pobrinuti da ona postane i punopravna članica Europske unije i NATO-ova saveza. To je moja i vaša domovina koju neizmjerno volimo i poštujemo, a hrvatski narod je njezin neotuđiv dio. Jedno bez drugoga ne ide! Ljubav prema domovini i narodu, narodu i domovini jedna je velika ljubav koju čine dva naličja jednog te istog odličja – istaknuo je Čović.

(vecernji.ba)

Continue Reading