Connect with us

Sinovi povijesti

BiH neće preživjeti bez Hrvata kao ravnopravnog naroda

BiH se nalazi u duboj političkoj krizi, izjavio je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i trenutno predsjedatelj Predsjedništva. U intervju za Deutsche Welle Čović je govorio o utjecaju Rusije i Turske u BiH i regiji, o odnosima BiH sa zemljama regije, o važnosti Pelješkog mosta za BiH, o brojnim obećanjima koja je dao u ovoj godini: od napretka zemlje prema EU-u i NATO-u do usvajanja izbornog zakona, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Govoreći o hrvatskom prijedlogu Izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je je podsjetio kako je Ustavni sud “odbacio mogućnost povlačenja vitalnog nacionalnog interesa i istaknuo da bošnjačke stanke čine sve da taj zakon ne prođe.”

Na pitanje o presudi u Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci podsjetio je da to nije jedina odluka ovog suda i da je zaimplementaciju tih presuda   potrebno mijenjati Ustav, što nije moguće, jer je za to potrebno osigurati dvotrećinsku većinu, no moguće je, kazao je, izmijeniti Izborni zakon.

Na pitanje o trećem entitetu, Čović je kazao: “Prijedlog HDZ-a su četiri izborne jedinice i to je naš prijedlog da bi se izbjegle sve podvale vezane za treći entitet, no svako rješenje koje Hrvatima jamči prava koja im pripadaju nije loš, pa tako ni treći entitet.”

Čović je kazao i kako “Bosna i Hercegovina neće preživjeti bez Hrvata koji će u njoj biti ravnopravni”.

Govoreći o o očekivanjima od pravosnažne presude haškog suda hercegbosanskoj šestorici krajem mjeseca Čović je kazao:

Ja duboko vjerujem da će ta presuda izbaciti iz sebe onaj sporni politički dio iz prvostupanjske presude, to jest Udruženi zločinački podhvat. Ne možemo iste stvari tumačiti na različite načine, morate koristiti isti standard na sve ono što se događalo jer zločin nema nacionalnost. Bilo koji zločin treba biti kažnjen. Ne možete jedan zločin pravno tretirati s jedne strane na jedan način, a s druge strane na drugi način, kazao je Čović za Deitsche Welle.

Na upit što je učinio da se zadrže Hrvati u Posavini i Republici Srpskoj Čović je kazao kako je u posljednjih 10 godina u Republici Srpskoj ( gdje je ministar izbjeglih i raseljenih HDZ-ov dužnosnik Davor Čordaš) obnovljeno 6 tisuća domova hrvatskih povratnika.

-U Sarajevu danas imate jedan posto Hrvata, toliko Srba, to je danas jedan gotovo potpuno etnički čist prostor. Slično je i u Tuzli, Goraždu, i drugim mjestima. Mladi ljudi odlaze, ali, iako se procjenjuje drugačije, mnogo više Bošnjaci i Srbi nego Hrvati, kazao je Čović te dodao da je odlazak mladih iz Hrvatske, koja je članica Eu i NATO mnogo intenziviniji nego iz BiH.

Cijeli intervju pogledajte OVDJE

Continue Reading