Connect with us

Kultura

BARIĆ ZA HMS: Pozivam službeni Zagreb da zauzmu čvršći stav u zaštiti bh Hrvata prema svjetskim centrima moći

I predsjednica HKDU BiH Ivanka Barić reagirala je danas na javni poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića upućen političkim predstavnicima Hrvata da kažu što misle o njegovoj politici prema bh Hrvatima.

U pisanoj izjavi dostavljenoj Hrvatskom Medijskom Servisu Barić podsjeća kako su sve stranke članice Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, u više navrata bile u prigodi sudjelovati u neformalnim razgovorima s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, kao i s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, te ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlić Radman.

-Bosna i Hercegovina je država puna apsurda, pa tako mi Hrvati u Bosni i Hercegovini, na žalost nemamo ministricu vanjskih poslova koja i nas zastupa, te su ove osobe koje sam prethodno nabrojala, naši najveći lobisti i zagovaratelji u svim međunarodnim centrima moći.Svaka od ovih osoba ima svoj jedinstven izričaj, ali smo se uvjerili, a to je najbitnije, da svi oni imaju jednak cilj i obvezu, a to je borba za zaštitu interesa svoga naroda u Bosni i Hercegovini, što implicira i zaštitu ustavnog poretka i očuvanja države Bosne i Hercegovine, na daytonskom temeljima, ističe Barić.

Kako bih odgovorila na konkretno pitanje o djelovanju predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, važno se, kaže, malo vratiti se unatrag i sagledati nekoliko činjenica:

-Prvo, sadašnji vrlo nepovoljan položaj hrvatskognaroda u BiH nije rezultat Daytona, nego je rezultat djelovanja međunarodne uprave u BiH, koja je brojnim amandmanima, mjenjala i nametala amandmane na Ustave entiteta i Izbornog zakona u BiH, na štetu hrvatskog naroda. Na žalost tadašnja međunarodna uprava je to radila i uradila uz suglasnost tadašnje vlasti u Republici Hrvatskoj, tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske gosp. Stjepana Mesića i tadašnjeg premijera Republike Hrvatske pok. Ivice Račana, a u vrijeme premijerske funkcije i gosp. Milanović je javno podržavao preglasavanje hrvatske volje kroz osobu Željka Komšića. Moram ovdje javno reći da je Zoran Milanović, kao Premijer RH, prvi došao u Mostar 2014 godine, dati potporu Hrvatima u vrijeme paljenja institucija, to nikako ne možemo zaboraviti.

Stjepan Mesić i dalje nanosi štetu svojim javnim istupima, a Zoran Milanović je, hvala Bogu, sada promijenio politiku za 180 stupnjeva, snažno koristi svoje predsjedničke ovlasti i osebujnim izjavama, koje su veoma ugodne za čuti uhu Hrvata u BiH, te konkretnim državničkim potezima, vraća povjerenje velikog dijela hrvatskog puka koji je do sada, s pravom, bio razočaran odnosom službenog Zagreba prema svojim sunarodnjacima u BiH.

HKDU Bosne i Hercegovine, vođena demokratskim i kršćanskim načelima, koja su ugrađena u Statut stranke, promiče i podržava sve što je na dobrobit Hrvata u BiH, pa naravno da pozdravlja ovu pozitivnu promjenu gosp. Milanovića.

Ne umanjujući zasluge ostalih političara u službenom Zagrebu koje su velike i veoma korisne, ali radi umjerenijeg diplomatskog jezika nisu tako snažno odjeknule u narodu, želim zahvaliti gosp. Milanoviću što je uspio probuditi osjećaj pripadnosti i zajedništva svih Hrvata, hvala mu na tome i neka tako nastavi!

Drugo, činjenica je da sadašnja bošnjačka politika ne želi daytonsku BiH i da je međunarodni predstavnici podupiru u tome. Oni žele svoju bošnjačku nacionalnu državu i ne žele dijeliti vlast s druga dva naroda u BiH. Bakir Izetbegović je u svojim izjavama veoma izravan pa kaže da oni neće prihvatit “da se njih šezdeset posto zbije u jednu trećinu vlasti u BiH”, da će “slučaj Komšić spustiti i na nižu razinu”, da se “ne boji za Bosnu i Hercegovinu dok su džamije pune”….

Čitav je niz takvih izrazito antidaytonskih izjava od strane bošnjačke politike, na koje uopće ne reagira međunarodna uprava, niti ih ima u izvješćima Visokih predstavnika Vijeću sigurnosti uključujući i posljednje izvješće Christijana Schmidta.

Takozvana bošnjačka ljevica politiku političkog islama, koji ne želi dijeliti vlast s drugima i drugačijima, Zapadu prodaje kao zapadni demokratski standard.

Treće, tko je sada taj tko je u stanju bošnjačku politiku vratiti u daytonske odnosno u ustavne okvire?

Oni koji stvarno žele da Bosna i Hercegovina opstane i osnaži na daytonskim temeljima, neće dozvoliti potkopavanje tih temelja i gradnju nove bošnjačke države. Republika Hrvatska je jamac Daytonskog sporazuma i dužna je čuvati i štititi Bosnu i Hercegovinu u daytonskom okviru, to je obveza i nije “virenje preko tarabe”, kako neki baš na HRT-u izjavljuju.

Hrvati u Bosni i Hercegovini, uz posredovanje međunarodnih pregovatrača, su uložili iznimne napore u pronalasku optimalnog rješenja u očuvanju BiH po mjeri svih naroda i građana koji tu žive i svi pregovori su propali jer druga strana ne želi dogovor.

HKDU BiH se obraća političkom Zagrebu sa zamolbom da zauzme čvrst državnički stav u cilju zaštite Hrvata u BiH, ali i naše domovine Bosne i Hercegovine, u obraćanju svjetskim centrima moći, koji podržavaju ovakve težnje bošnjačke politike u BiH, te da ih suoče s posljedicama.

Po nama je očigledno da međunarodni centri prešutno odobravaju i čak potiču bošnjačku politiku u ostvarivanju svojih nauma. Konačni cilj znaju oni, ali znamo i mi i želimo ih pozvati da za svoje postupke preuzmu svoj dio odgovornosti, navela je predsjednica HKDU Ivanka Barić./HMS/

Continue Reading