Connect with us

Ekologija

Apel za spas Hajdučkih vrata

Fotograf iz Jablanice objavio je video kojim apelira za spas prirodnog fenomena Hajdučkih vrata na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje.
Najmanje što mogu uraditi za spas ovog bisera prirode je uputiti jedan iskren, emotivan i prijeko potreban apel. Hajdučka vrata mogu nestati zauvijek ako nastavimo da im nanosimo štetu. Molim vas podijelite ovaj video da ga vidi što više ljudi. Teško je bilo i snimiti jedan ovakav vidio na jednom takvom mističnom mjestu. Vjerujte mi da su me emocije polomile dok sam pričao, poručio je na YouTube kanalu Dženad Džino, profesionalni i nagrađivani fotograf iz Jablanice.

Hajdučka vrata (2.000 m/nm) se nalaze na istočnom dijelu planine Čvrsnica. To je prirodni fenomen neopisive ljepote. Hajdučka vrata su vijekovima stvarali prirodni uvjeti na tom mjestu. U naravi to je prsten od stijene kroz koji prolaze vjetrovi, a nalaze se na rubu kanjona Dive Grabovice. Od njih se pružaju jako lijepi vidici na stijenu Velikog Kuka, Mezića stijenu, Pestibrdo, Čabulju, Prenj… to je mjesto sa jednim od najljepših pogleda.

Apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena, ali i da ne ugrožavaju ni svoju sigurnost i sigurnost drugih planinara, piše Blidinje.net.

Continue Reading