Connect with us

Kultura

Tjedni Komentar:Ana Popović..”Vareške suze” potekle su danas za Gretu ali i brojne druge žrtve silovanja, jednog od najmonstruoznijih ratnih zločina..

Ovo je Greta Filipović, žrtva  silovanja četvorice pripadnika Armije RBiH, među kojima je bio i  Muhidin Bašić, nakon rata  visoki dužnosnik državne obavještane službe. Silovana je jer je bila nezaštićena i Hrvatica. Greta je žena koja nakon četverostrukog silovanja nije imala pravo čak ni na suze jer bi njima ugrozila život zarobljenom bratu, majci i svojim najbližim. Pravda je u njezinu slučaju tek djelomično zadovoljena.Dvojica silovatelja su prije deset godina pred Sudom BiH zbog ratnog zločina silovanja osuđena na po sedam godina zatvora. Ostala dvojica su NN baš kao što je godinama bila i Greta boreći se sama s agonijom žrtve i ranama na duši. Danas je na 30 godišnjicu egzodusa vareških Hrvata i skoro isto toliko godina nakon monstruoznog zločina, u gradu u kojem je proživjela najteže trenutke života,

predstavila knjigu čija je autorica. “Vareške suze”  konačno su potekle. Bile su vidljive i na licima mnogih koji su slušali Gretino potresno svjedočanstvo kojim potiče i druge žrtve da progovore i bore se  za pravdu i istinu. Ona od danas više nije NN. Ona je Greta Filipović, žena koja je vlastitom snagom i hrabrošću za žrtve učinila više od mnogih kojima je to bio i posao i dužnost.

Vareš: U krugu crkve ponovno podignuta zastava hrvatskog naroda u BiH – Vrisak.info

Ana Popović

Continue Reading