Connect with us

Kultura

AMBICIJU IMAJU

TRI NAJMOĆNIJE (I JEDNA NAJBOGATIJA) HDZ-ovke: Znate li tko su buduće ministrice vrlo važnih resora?

Autor: I.Delić tropolje.info

Ove tri dame teškom se mukom probijaju među muškim kolegama, ali ipak nekako im uspijeva.

Kada razmišljate o HDZ-u i nekim najsnažnijim imenima koja se kriju u redovima te stranke osim šefa Tomislava Karamarka te glavnog tajnika Milijana Brkića, teško da će vam bilo tko drugi pasti na pamet.

Stranačke mušketire još bi se nekako dalo i nabrojati, ali snažne HDZ-ove dame doslovno se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Svega tri žene poznate su u redovima najveće oporbene stranke. A je li tome tako zbog navodne taštine Ane Karamarko, koja ženama ne dopušta da se približe njezinu novopečenom suprugu, ili pak sami šef stranke oko sebe eliminira sve potencijalne rivale, pitanje je koje se može svrstati u ladicu onih označenih letvicom vječna tajna. Bilo kako bilo, neke dame i u toj stranačkoj čudnovatoj vodi ipak uspjevaju isplivati na površinu.

Jedna od takvih nedvojbeno jest Dubravka Šuica dama prema kojoj Karamarko navodno ne gaji pretjerane simpatije premda je nekoć bila prva dubrovačka gospođa. Za Šuicu trenutno baš i nema mjesta u njezinoj stranci pa je tako gurnuta u sjenu i poslana u EU parlament premda se jedno vrijeme zahtjevalo njezino izbacivanje iz stranke. Podsjetimo, Šuica na sjednici s četiri Vijećnika nije glasala sukladno odredbama dubrovačkog Gradskog odbora te je stoga došao zahtjev za njezinim izbacivanjem iz stranke. Ipak, izvukla se zato što je bila članica predsjedništva te sukladno statutu HDZ-a to tijelo na čeku s Karamarkom mora prethodno odobriti postupak. To bi zapravo značilo da je sami Karamarko morao odlučiti o njezinu ostanku ili odlasku iz stranke, u što se ovaj nije želio upustiti.

Šuica inače u HDZ-u slovi kao vrlo ambiciozna dama, a jedna od ambicija joj jest i zasjesti u fotelju ministrice vanjskih poslova, a potporu za to očekuje i od Karamarka premda je na unutarstranačkim izborima baš ona svojedobno podržavala njegova rivala Milana Kujundžića. Koga god da podržavala plivajući političkim vodama te vladajući Dubrovnikom Šuica je itekako dobro obogatila svoju imovinsku karticu u kojoj se krije mnogo vrijednih nekretnina. Osim davno spominjane vile u elitnom dijelu Dubrovnika u čije se rušenje svojedobno uplela ministrica Dropulić koja je od toga naglo odustala, riječ je o još podosta nekretnina. Prije svega radi se o manjoj parceli od 280 metara četvornih na kojoj su supružnici Šuica mogli izgraditi 40 posto, umjesto izgrađenih 80 posto površine, i to objekt do najviše 125 m2. Šuice su izgradili jedinstveni objekt koji se sastoji od podruma, prizemlja, kata i potkrovlja ukupne bruto razvijene površine od 506,20 m2, dok neto površina obuhvaća 327,99 m2. Usto, vrijednosti građevine pridodaje se i ulica popločana kamenom u duljini ne manjoj od tristo metara – sve o trošku Grada, dok je gradonačelnica bila na njegovu čelu. I kuća na obližnjoj Viktoriji počesto se spominjala kao njezina, mada službeno pripada njenom bratu Nikši vlasniku punionice vode Viva.  Među ostalim znanim nekretninama u vlasništvu obitelji Šuica, ne računajući naslijeđenu imovinu na Pelješcu u koju je također znatno uloženo, nalaze se: kuća u Cavtatu započeta i ugrubo dovršena koncem 80-ih, a poslije pretvorena u raskošne prostore za rentu skupocjenoj klijenteli, vikend-dvorac na Blidinju u BiH, dva stana u Zagrebu na elitnim lokacijama, stan u Lapadskim dvorima.
Navedenom treba dodati još 2007. kupljenu 13-metarsku motornu jahtu “Atlantik” 40 vrijednu 2,5 mil. kuna, kupljenu na ime Šuičina supruga Stijepa. Obitelj ove europarlamentarke imala je i vlasništvo nad 27 dionica hotela Belvedere te 69 dionica Atlantske plovidbe, ali i 63 dionice HT-a. Tu su i tri automobila, jet-ski za snijeg i vodu te ušteđevina. Tek je ovo dio raskoša obitelji Šuica, čija se Dubravka nada postati HDZ-ovom ministricom.

U ministarsku fotelju rado bi uskočila i trenutno najpoznatija HDZ-ovka Josipa Rimac, gradonačelnica Knina. Ona se nada postati ministricom socijalne politike, a s obzirom na to da je Ani Šarić osobito mila, taj scenarij nije nemoguć. Kada se domogne ministarskih klupa ova mlada nama napustiti će gradonačelničku fotelju. A na taj potez sprema se vrlo skoro jer pretrpana je obvezama koje joj je donijelo koordiniranje HDZ-ovom kampanjom za predstojeće parlamentarne izbore.  Ipak, kada već odlazi s čela Knina te postaje dijelom jakih HDZ-ovih snaga teško se ne zapitati je li to akcija spašavanja, kojom će Rimac sa sebe pokušati oprati tragove istraga koji su se oko nje vrtili.

Vrtila se i mlada Rimac po medijima, možda ponajviše onda kada je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kampanji darovala hrvatski barjak. No, taj barjak bio sporan ili ne, manji je problem u biografiji gradonačelnice Rimac, uz čije su se ime vezivale razne afere. A koje su se pak radi istoga doticali čak i USKOK-ovi istražitelji. Kucali su na njezine dvore u više navrata, ali šef Tomislav Karamarko sve to očigledno je zanemario otvarajući joj put do većih političkih pozicija, u kojima bi trebala biti opozicija SDP-ovoj Milanki Opačić, što joj ruku na srce i ne bi trebao biti veliki problem. Inače, suprug gradonačelnice Rimac zaposlenik je INA-ine benziske postaje, a kako je sama jedne prilike ustvrdila, nije nikakav direktor niti menadžer, već radi u smjenama bez neke posebne pozicije. S obzirom na respektabilan popis nekretnina koje posjeduje, a o kojima svjedoči izvadak iz Zemljišnih knjiga, čini se da radnici na benzinskim crpkama prilično dobro zarađuju. Naime, u izvatku iz Zemljišnih knjiga stoji da je suprug kninske gradonačelnice Danijel Rimac vlasnik triju stanova u ulici Ivana Meštrovića 10 u Kninu. Kuća je prije prodaje bila etažirana na četiri zasebne stambene jedinice, a kao takva mogla se darovati četirima obiteljima, ovisno o broju članova. U ovom slučaju tri stana u kući ipak su dodijeljena suprugu gradonačelnice Rimac, a na taj način stekli su preko 155 četvornih metara viška stambenoga prostora, više no što im po zakonu pripada. Osim što je Danijel Rimac u posjedu triju stanova, u vlasništvu je kotlovnice, garaže, dvorišta te ostalih dodataka.

Glasna je u posljednje vrijeme još jedna HDZ-ova dama koja se nada ministarskoj funkciji, a riječ je o Ivani Maletić. Ova temperamentna Dalmatinka mogla bi biti ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, gdje bi zamijenila SDP-ova optimista Branka Grčića. O Ivani Maletić ne zna se gotovo ništa, osim da je europarlamentarka koja se doslovno probila iz sjene. U svojem životopisu navodi da je ekonomska stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom u području javnih financijaproračuna i europskih fondova.Magistrirala je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Svoj rad započela je u ministarstvu financija, najprije kao stručna suradnica i savjetnica, a zatim kao pomoćnica ministra i državna tajnica. Aktivno je sudjelovala u pregovorima o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji kao zamjenica glavnoga pregovarača i pregovaračica za poglavlje 22: Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (EU fondova).Izabrana je kao zastupnica Hrvatske demokratske zajednice na europskim izborima 2013. i 2014. U Europskom parlamentu članica je Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON), zamjenska članica u Odboru za regionalni razvoj (REGI) i Odboru za porezna pravila (TAXE), a posebno prati Odbor za proračun (BUDG), Proračunsku kontrolu (CONT), Zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL), Poljoprivredu (AGRI), Ribarstvo (PECH), Transport i turizam (TRAN).

Continue Reading