Connect with us

BiH

20. SAJAM GOSPODARSTVA

Mostarski sajam, nakon gospodarskih, postao mjesto i za političke dogovore

Nakon što su mjesecima europski, ali i svjetski mediji pisali o napetostima te mogućim konfliktnim situacijama na području jugoistoka Europe, susreti koje su posljednja dva dana imali vodeći ljudi BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore relaksirali su odnose, pa se Sajam gospodarstva u Mostaru pretvorio u sajam za dogovore, ne samo gospodarske nego i one međudržavne i političk, piše Večernji list BiH. Najprije se to odnosi na susrete premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Otvoren jubilarni Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017.i Srbije Aleksandra Vučića te trojnoga Predsjedništva BiH i srbijanskog vodstva.

Dobru vibru na sajmu nisu pokvarila ni dva “gafa” na otvaranju, Vučićevo darivanje Plenkoviću Pionirove čokolade, koja je u Hrvatskoj svojedobno bila top tema, ali ni Ivanićevo uranjeno otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, što je bio privilegij predviđen za hrvatskog premijera. Na kraju su Ivanić i Plenković čak zajedno održali konferenciju za novinare.

Političko središte

“Zadovoljstvo mi je bilo pogledati veliki broj štandova i izlagača. Drago mi je što je Hrvatska zemlja partner ove godine. Zastupljeni smo s reprezentativnim kompanijama i proizvodima. Osjećam jednu pozitivno, dobro ozračje. Niz je ugovora potpisan. Ovaj sajam je ne samo gospodarski važan. U političkom smislu smo uputili poruku koliko je važna gospodarska suradnja”, rekao je Plenković u Mostaru nakon što je obišao štandove u dva sajamska paviljona te dio sajma koji je pod otvorenim nebom. Ivanić je pak ocijenio kako je posebno zadovoljan zbog činjenice da je Hrvatska zemlja partner. 
“Posebno je važno što je Mostar bio političko središte regije i Hrvatska bila zemlja partner jer je u pitanju zemlja koja je za BiH važna politički i ekonomski. Čuli smo i ohrabrujuće poruke premijera kada smo zajedno otvorili sajam. Očekujemo snažnu potporu od Hrvatske. Značajno je da su nam gospodarstvenici uputili na probleme s kojima se suočavaju”, objasnio je Ivanić. Sam premijer iznio je u govoru prigodom otvaranja sajma kako će Hrvatska biti najsnažniji lobist bh. približavanju prema EU.

“Taj pokušaj da BiH uhvati priključak je za mene ključan za funkcioniranje zemlje, njezin rast i razvoj, stabilnost i odnose konstitutivnih naroda. Budite sigurni da imate prijatelje koji će biti lobisti u europskim institucijama. To je dobro i za BiH i za RH”, rekao je Plenković.
Hrvatski premijer istaknuo je i da Hrvatska doživljava BiH prijateljskom zemljom kojoj je iznimno važno da se osigura jednakopravnost Hrvata kao jednoga od tri konstitutivna naroda.
Za Međunarodni sajam gospodarstva ocijenio je kako je iznimno respektabilna manifestacija koja pomaže snaženju gospodarskih odnosa dviju zemalja. Prošle godine robna razmjena između BiH i Hrvatske iznosila je 1,8 milijardi eura, pri čemu je BiH prvi vanjskotrgovinski partner Republici Hrvatskoj. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić izrazio je zadovoljstvo što su dužnosnici i investitori prepoznali potencijale Mostara te je istaknuo da se sličnim događanjima Mostar promovira na najbolji mogući način. Direktorica Mostarskoga sajma Dalfina Bošnjak istaknula je kako je na sajmu nazočno 800 izlagača i da je i ove godine sajamska manifestacija nadrasla ranije okvire. Na štandu Hrvatske, koja je zemlja partner, jedan od izlagača je i bio i Agrokor o kojemu su također razgovarali čelnici iz regije. Premijer Plenković pri tome je izjavio kako Hrvatska očekuje da će, nakon poteza države, banaka i uprave, doći do stabilizacije poslovanja Agrokora koja će se osjetiti i u drugim državama u kojima ovaj koncern posluje.

Nezaobilazni Agrokor

“Zakon koji donosimo odnosi se, prije svega, na Hrvatsku, na one kompanije koje imaju sjedište u RH. No, zainteresirani smo da se ta stabilnost osjeti u pozitivnom smislu i u drugim zemljama gdje je kompanija aktivna”, rekao je Plenković za medije. 
Pri tome je naveo kako je pokretanje inicijative za donošenje posebnog zakona, čini se, “ubrzala procese oko postizanja dogovora vlasnika, uprave, vjerovnika, kreditora i dobavljača”. 
“Nama je u interesu svako rješenje koje je održivo i koje će uzeti u obzir interese svih dionika tog procesa. Naravno i zaposlenika”, dodao je premijer. Objasnio je kako će Vlada podržati i svako drugo rješenje koje je dobro za sve strane. 
“Ako se dođe u situaciju da treba primijeniti odredbe zakona koji ćemo, nadam se, usvojiti ovoga tjedna, mi smo spremni preuzeti odgovornost i pomoći procesu restrukturiranja i održivosti koncerna”, istaknuo je. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da dobavljači BiH neće biti zakinuti zbog problema hrvatske kompanije. 
“Očekujemo da dobavljači iz BiH budu tretirani kao i svi drugi dobavljači Agrokora u iznalaženju rješenja”, objasnio je Ivanić. •

Continue Reading