Connect with us

Kultura

Lipanjske zore bude sjećanja a srce je tužno i ponosno istovremeno.Radost oslobođenjà u lipnju 92  a zatim  tuga zločina u lipnju 93Lipanjska tužna obljetnica zločina nad Hrvatima srednje Bosne a “pečat zlog” pruža granata ispaljena sa položaja tzv “armije BiH” u pravcu dječijeg igrališta na kojem se tada igralo  osmero djece hrvatske nacionalnosti. Djeca su raskomadana a zločin nije nikad procesuiran.Tužno. Istog 11.lipnja je dan sjećanja koji  s ponosom obilježavamo i na Humu i na Orlovcu i u vojarni. General zbora Stanko Baja Sopta nas podsjeti, svojim nadahnutim govorom, na dane ponosa i slave, te sjećanje na heroje koji su položili svoje živote za slobodu naraštaja i budučnost hrvatskog naroda.

Sveta Misa i druženje su tradicija i prigoda za molitvu, zahvalu i obnovu sjećanja:Kruševo, Krivodol, Hum, Slipčići…

sjećanja naviru….utemeljenje kluba branitelja u Širokom…Otvorili smo spomen sobu svim poginulim  širokobriješkim braniteljima u domovinskom ratu,

a događaj su uveličali svojom nazočnošću gradonačelnik Kraljević i fra Dane Karačić.Posebno dirljiv susret je bio sa obitelji pokojnog pukovnika Zdravka Sopte, koji je poginuo 13.srpnja 1993 u Lakševinama kod stijega Poskok bojne.  Danas, 11.lipnja 2020. godine  gledam kako brat pokojnog Stanka Sopte slika stijeg Poskok bojne na istom mjestu….tuga i ponos se prepliću.

Sjetih se trenutka kad smo se svi okupili oko stijega Tomislav Kolobarić Lelac i Zdenko Ljubić Vrka te napravili zajedničku fotografiju, da bi zatim sa Darinkom Perkom zajedno otišli kod majke pokojnog Zdravka Sopte, razgovarali i vratili sjećanje. Sve je pažljivo slušao i pratio me prijatelj Dalibor Miloš koji je u potpunosti suosjećao kao domoljub koji je u ratu izgubio oca Davora i strica Tvrtka, heroje domovinskog rata i ponosne sinove Petra Miloša. Odali smo počast svima koji su položili život na oltar Domovine.  General Zbora Stanko Sopta-Baja j prigodnom porukom (na moje javljanje) pozdravio majku i brata pokojnog pukovnika Zdravka Sopte.

I ovaj  lipanj 2020 će proći ali sjećanje koje živi u srcu vječno će živjeti a tuga i ponos su zauvijek u našim srcima. Hvala vam i slava dragi branitelji i zagovaratelji hrvatskoga roda. Počivajte u miru. Počivali u miru anđeli iz VitezaPočivali u miru sve nevine žrtve hrvatskoga roda i neka vam svijetlost vječna svijetli na vijeke.Amen

Continue Reading