Connect with us

Sinovi povijesti

 Treća zbirka pjesama fra Mladena Rozića “Cjelov života” ugledala svijetlo dan

 

Ovih dana iz tiska je izišla nova, treća po redu zbirka pjesama fra Mladena Rozića naslovljena “Cjelov života”.

Knjigu je objavila Matica hrvatska Široki Brijeg, sastoji se od 108 stranica, a ilustrirana je grafikama Ilije Skočibušića.

Božja riječ

Nakon uvodne “Molitve” prvi ciklus u zbirci nosi naslov “Moj je život pjesma”, koji jasno aludira na svu posvećenost fra Rozića pjesničkoj riječi.

Autor svoju inspiraciju crpi od Boga i to je vidljivo iz svakoga stiha u ovoj knjizi. Božja riječ je ta koja ga vodi. U naslovnoj pjesmi “Cjelov života” radi se o majčinskom poljupcu što proizvodi “ustreptalost srca i potoke riječi iz kojeg su nastali stihovi”.

Zadnja pjesma prvoga ciklusa “Hod ispod zvijezda” aludira na pjesmu Antuna Branka Šimića “Opomena”. Drugi ciklus nazvan je “Putokazi i brazde mora dalekih” prema završnim stihovima prve pjesme “Putokazi”. Treći ciklus nosi naslov “Trubač Novoga doma Ljubavi”, dok je četvrti ciklus naslovljen “Hod u zajedništvu” i govori o samoći.

“Knjiga pjesama otpočinje molitvenim vapajima i time završava u “Završnim pjesmama”. Ovo je zbirka od četiri dijela koja su sa strukturalnog gledišta prstenasto zatvorena. Ugodna je za čitanje i izazovna za razmatranje o mnogim dubokoumnim temama s tečnim stihom i jakim unutarnjim poetsko-misaonim damarom – piše u recenziji don Ilija Drmić.

Putokaz i Opomena

S druge strane, fra Ante Marić u svome osvrtu navodi pjesmu “Putokazi” kao okosnicu ove fra Mladenove zbirke. “Ta je pjesma sav njegov životni cjelov. Skovana do savršenstva. Puna rime koju samo ćutiš u ritmu njezina disanja. Jedna pjesma koja to jest. Cjelov života izrastao na pronađenim putokazima”.

Za one koji ne znaju, fra Mladen Rozić je do sada objavio dvije zbirke pjesama: “Put iz sna” i “Dodir neba”. Rođen je u Ljutom Docu kod Širokoga Brijega 1957. godine, a 1983. stupio je u novicijat Hercegovačke franjevačke provincije. Studij filozofije i teologije je završio u Sarajevu i Zagrebu gdje je diplomirao 1991. godine. Kao svećenik je djelovao u Ljubuškom, Širokom Brijegu, New Yorku, Čerinu, Tomislavgradu i sada u Bukovici.

Continue Reading