Connect with us

Sinovi povijesti

TRAGIČNA SMRT HRVATSKOG HEROJA

Andrija Bartulić (rođen 1967. − 13. listopada 2004.) bio je hrvatski branitelj tijekom Domovinskog rata. Njegovi suborci na njega nisu zaboravili, ali u dane obilježavanja godišnjice Andrijine smrti, priča o ovom vojniku posebno zaživi.

Tko je bio Andrija?                                                                                                                                                          ZVAO SE ANDRIJA: Veliki vojnik kojem je presudio – njegov suborac

U obranu Hrvatske uključio se kao pripadnik pričuvnog sastava MUP RH-a u Splitu. Nakon toga pridružio se 4. gardijskoj brigadi Oružanih snaga Republike Hrvatske. U borbama za obranu Zadra listopada 1991. ranjen je kod Dračevca. Prostrijeljen mu je prsni koš, no čim se osjetio bolje, vratio se u postrojbu. S 4.gbr HV bio je po svim ratištima. Došao je do položaja zapovjednika Treće bojne. Sudjelovao je u svim velikim operacijama HV-a u kojiima je bila 4. gbr: Maslenica, Zima 94, Ljeto 95, Skok 1, Skok 2, Oluju, Maestral i Južni potez.

Tragična smrt u poraću

Za hrabrost i požrtvovnost koju je pokazao u Domovinskom ratu dobio je niz pohvala, medalja i odlikovanja, te samokres PHP. Umirovljen je u činu pukovnika u travnju 2004. godine. Poslije rata bio je predsjednik splitske Hvidre. Bio je 80%-tni hrvatski ratni vojni invalid. Andrija Bartulić preminuo je 2004. godine od prostrijelne rane vrata i prsnog koša s oštećenjem rebara, prsne kralježnice i leđne moždine. Na njega je pucano ispred Hvidrine garaže u Splitu. Poživio je još nekoliko dana nakon oružanog napada, taman toliko da ispriča kako je na njega pucao njegov suborac Jozo Đuzel koji je za ovo ubojstvo osuđen na 15 godina zatvora.

Andrija Bartulić pokopan je u obiteljskoj grobnici u Kongori kod Tomislavgrada.

“Žrtva Andrije Bartulića je kristovska žrtva podnošena za narod kroz ljubav koju je on davao svom narodu. Poput Isusa došao je pun ljubavi, dobronamjeran, čist,… Nije poginuo u jeku rata od neprijateljske ruke, već su ga ubili naši ljudi. Simbolizam u tome navodi nas na pitanje: “Hrvatska, što je s tobom?” Nakon toliko godina, Hrvati ne znaju što će sa sobom, boje se svega, boje se iskoraka. Andija se nije bojao doći ovdje, poginuo je u miru od vlastitih suboraca. Ova Hrvatska je ispod svake razine zahtjeva, moralnih imperativa i vrijednosti za koje su branitelji išli u rat. Ovo je država kakvu je opisao Machiavelli, sve je dopušteno u zgrtanju osobnog bogatstva na štetu svih vrijednosti za koje su ljudi ginuli u Domovinskom ratu”, rekao je prigodom jedne od obljetnica Mario Tomasević, predsjednik HVIDRA-e.

Continue Reading