Connect with us

Sinovi povijesti

ZDENKO BOGDAN – prvi poginuli hrvatski branitelj u Vukovaru iz Hercegovine

Heroj Vukovara general Blago Zadro rodom je iz Hercegovine. On je samo jedan od mnogih Hercegovaca koji su branili Vukovar i pružili veliki otpor agresoru. Na današnji dan, dan pada herojskoj grada, prisjetit ćemo se još jednog heroja obrane Vukovara iz Hercegovine. Njegovo ime je Zdenko Bogdan, rodom iz Biograca kod Širokog Brijega.

Proboj hrvatskih snaga prema tada okupiranom hrvatskom gradu Vukovaru zbio se 13. listopada 1991. godine na pravcu sela Nuštar-Marinci-Bogdanovci prema Vukovaru. U bitci su sudjelovali ratni pripadnici ATJ Lučko, Specijalne policije PU Slavonski Brod i izvidničke skupine “Žuti mravi”.

U akciji su poginula tri pripadnika ATJ Lučko: Zdenko Bogdan, Antun Haban  i Nenad Režić dok je 15 pripadnika ranjeno. Poginula su i trojica pripadnika policije Slavonski Brod: Adam Pavičić, Mato Živić i Tomislav Vinković.

Širokobriježanin iz mjesta Biograci Zdenko Bogdan, prvi poginuli hrvatski branitelj u Vukovaru iz Hercegovine, među prvima se uključio u obranu Hrvatske pristupivši postrojbi MUP-HV 1990. godine, a nakon toga postaje pripadnik specijalne postrojbe ATJ Lučko koja je dala svoj veliki doprinos u domovinskom ratu.

Oslobađanjem sela Marinci omogućilo se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i vršio proboj prema samom Vukovaru.

-Zdenko Bogdan i svi branitelji koji su živote dali za obranu Hrvatske od okupatora zlatnim slovima trebaju biti upisani u sjećanja svih nas. Neka im je vječna slava i hvala! – stoji u pismu kojeg su nam dostavili pripadnici Udruge veterana Antiterorističke postrojbe vojne policije HVO.

Continue Reading