Connect with us

Sinovi povijesti

Zasjedalo Predsjedništvo HDZ-a BiH

Danas je na Kupresu održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj su se između ostalih tema, analizirali privremeni neslužbeni rezultati izbora.

Predsjedništvo HDZ-a BiH zahvalio se biračima koji su prepoznali ozbiljnost trenutne situacije i poslali jasnu poruku i svoj glas dali upravo HDZ-u BiH i stranakama HNS-a te glasali za Zajedništvo.

Na ranije održanom sastanku sa predstavnicima i predsjednicima stranaka koje su nastupile zajednički s HDZ-om BiH u okviru koalicije HNS-a, na Općim izborima u BiH, što je potvrdilo i Predsjedništvo HDZ-a BiH na svojoj sjednici, donešen je jasan stav o legitimom predstavljanju.

Legitimno predstavljanje, jedini uvijet i jedini način da država BiH ima stabilan ustroj i stabilno političko funkcioniranje. Na tome će se i dalje inzistirati.

„Današnja rasprava je išla u pravcu da preliminarno raspravimo sami tijek čitave izborne kampanje, sam dan izbora i ovo što se događa nakon izbora i iskazali smo jedno zadovoljstvo unutar HDZ-a našom komunikacijom, jednom krajnje učtivom kampanjom koju smo vodili čitavo ovo vrijeme držeći se kodeksa koji je usvojio HDZ BiH zajedno s našim koalicijskim partnerima iz HNS-a koje smo proveli u ovom vremenu“, kazao je predsjednik Čović u izjavi za medije nakon održane sjednice.

„Vrlo jasnu poruku uputili smo i svima onima koji su nam davali na različite načine potporu u tom vremenu i kao pojedincima i institucijama u BiH, izvan BiH i ovo je prigoda da se ja još jednom zahvalim a najveći broj njih dobit će i pisanu zahvalu koji ću osobno potpisati. Rezultati koje danas imamo daju nam za pravo da moramo biti do kraja u poziciji da očuvamo svoju vjerodostojnost i kredibilitet koji smo postigli kod našeg glasačkog tijela i svih onih koji nas podržavaju. To jasno očitavamo iz izbornog rezultata koji je bolji i nijedan takav ni sličan nismo imali u proteklih 20 godina. To nas posebno obvezuje, danas nismo pravili analitiku o tome hoćemo li i kako ćemo pristupiti implementaciji izbornih rezultata jer trebamo prvo dobiti službene rezultate od strane SIP-a, istina zabrinjava nas sporost u prebrojavanju glasova.

Treba vremena da neke rezultate dobijemo, mnogi od nas su izrazili određene sumnje i određene aktivnosti i nepravilnosti koje su vođene u tom procesu a oko toga ćemo komunicirati s onima s kojima treba komunicirati, ali u svakom slučaju naš ključni zadatak će biti nastaviti voditi razgovore, rasterećeni bilo kakve osobne pozicije u vlasti u narednom razdoblju od mene. Ja sam vrlo jasno kazao i svoj stav, bošnjačke stranke ili jedan dio stranaka koje su se opredjelile da imaju jedan poseban projekat biranja u ime hrvatskog naroda kako bi se rješila neka njihova strategija odnosa u BiH, kao što sam rekao, mislim da su napravili jednu veliku pogrešku, ne samo prema hrvatskom narodu nego i prema svim čestitim bošnjacima koji su u politici, ali i prema BiH.  U narednom razdoblju znat ćemo komunicirajući sa svima koji čine politički proces u BiH kad su u pitanju Hrvati i Bošnjaci i Srbi i predstavnici Međunarodnih institucija poslati prave odgovore a oni će uvijek biti na tragu onih 7 ključnih tema koje smo otvarali kroz izbornu kampanju kao poruku svima onima kojima smo se mi obraćali“, kazao je dr. Čović.

Continue Reading