Connect with us

Kultura

Započeli radovi na muzeju HVO-a – Zamjenik ministra obrane Slaven Galić i general Ivica Jerkić posjetili vojarnu „Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić danas je posjetio vojarnu „Stanislav Baja Kraljević“ zajedno sa zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera general bojnikom Ivicom Jerkićem, a primio ih je zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH brigadir Martin Pažin.

Glavna tema radnog sastanka bila je upoznavanje s misijom i aktivnostima pukovnije s posebnim osvrtom na početak radova obnove zgrade Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u Mostaru. Tom prigodom, brigadir Martin Pažin predstavio je plan I faze rekonstrukcije zgrade za unutarnje postave Vojnog muzeja, a koja se sastoji od zamjene i ugradnje vanjskih otvora, obnove vanjske žbuke, te rekonstrukciju unutarnjih pregradni zidova. Ova se faza radova realizira sredstvima donacije, a odvija se na temelju potpisanog memoranduma o sporazumijevanju između Udruge nositelja ratnih odličja HVO FBiH i Ministarstva obrane BiH. Budući da je zgrada podignuta za vrijeme Prvoga svjetskog rata, radovi rekonstrukcije obavljaju se zakonski definiranim okvirima za zgrade kulturne baštine.

 

Prigodom obilaska radova zamjenik ministra obrane Slaven Galić je naglasio „Vojni muzej je jamstvo da će se o povijesnoj ulozi i značaju postrojbi Hrvatskog vijeća obrane nastaviti govoriti i prenositi budućim generacijama“. Ministarstvo obrane će u naredne tri godine uložiti 540.000 KM za ovaj Vojni muzej i to po 180.000 KM za svaku godinu, naravno, ista sredstva će biti na raspolaganju i za druge dvije pukovnije OS BiH, istaknuo je Galić.

Na kraju radnog posjeta, brigadir Martin Pažin je izrazio zahvalnost zamjeniku ministra obrane Galiću i zamjeniku ZS OS BiH generalu Jerkiću na dolasku te na potpori da se nakon višegodišnjih priprema započelo s radovima na Vojnom muzeju.

Podsjetimo, formiranjem jedinstvenih Oružanih snaga BiH 2005. utemeljena je 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH. Pukovnija baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno naslijeđe Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda. Pukovnija je smještena u vojarni Stanislava Baje Kraljevića na mostarskom Heliodromu – Rodoč, koja je većinom ustupljena na korištenje Sveučilištu u Mostaru. Temeljem zakonskih akata, 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH ima zadaće da: priprema, istražuje i baštini povijest postrojbi Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda u BiH, surađuje s braniteljskim udrugama i civilnim institucijama; objavljuje publikacije pukovnije; čuva kulturno- povijesno naslijeđe, tradiciju, narodne i vjerske običaje hrvatskog naroda u BiH; drugima prenosi znanja o povijesnim običajima, kulturi odijevanja i ponašanju pripadnika pukovnije; vodi vojne klubove pukovnije i upravlja muzejem pukovnije. Muzej se sastoji od središnjeg muzeja (vojarna „Stanislav Baja Kraljević“ u Mostaru) i četiri odjela (u vojarnama Livno, Kiseljak i Orašje te spomen- obilježju zaustavljanja tenkova Široki Brijeg – Polog).

Zgrada Vojnog muzeja na kojoj su ovih dana započeli radovi obnove i rekonstrukcije sastoji se od četiri etaže: podruma, prizemlja i dva kata. Postojeći prostor je moguće prilagoditi i organizirati prema potrebama muzeja. U dispoziciji podruma predviđa se smještanje instalacijske prostorije, depoa i prostora za pripremanje izložbi. Na etaži prizemlja planiraju se izložbeni prostori i sanitarije. Na prvom katu planirano je izložbeni prostor za pješačko naoružanje. Drugi kat je namijenjen za knjižnicu, čitaonicu i urede. Unutarnju muzejsku postavku čine sljedeće zbirke: naoružanja, tehničko- tvarni sredstava, odora, ratnih zastava i amblema, dokumentarne građe, audio zapisa i videozapisa, kulturno- povijesna zbirka, zbirka nakladništva i hemeroteka, fotografija, sredstava veze, spomen- soba poginulim pripadnicima HVO-a, zbirka posebnih te novijih događaja. Važnost muzeja je i da će se moći kroz kulturni turizam ponuditi vrijedne povijesne izloške usmjerene na obogaćivanje indetiteta i pomoći da se evociraju uspomene na dane ponosa i slave.

(mod.gov.ba)

 

Continue Reading