Connect with us

Kultura

VUKOJA: Skup u Neumu pokazat će da su Hrvati u BiH nositelji europskih vrijednosti

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti?” trebao bi pokazati kako su Hrvati BiH nositelji europskih vrijednosti u toj zemlji, kazao je u izjavi za Fenu Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar.

Vukoja je kazao kako su Hrvati BiH nositelji europskih vrijednosti, ne samo kada su aktualni društveni, kulturni i politički procesi u pitanju, nego su to bili u kontinuitetu kroz višestoljetnu vlastitu i europsku povijest.

Po njegovim riječima, svrha skupa je pozitivno odgovoriti na upit postavljen u samom nazivu konferencije.

Pozdravna obraćanja na skupu imat će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, te rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, kazao je Vukoja te dodao kako će uvodno predavanje održati ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier.

Osim njih, na skupu će prisustvovati i 50-ak uglednih autora, većinom sveučilišnih profesora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

– Posebno me veseli činjenica što će na skupu biti i rad profesora Miroslava Palamete koji govori o Juraju Dragišiću, hrvatskom humanisti, filozofu, nadbiskupu i teologu rođenom u Srebrenici oko 1455. Čovjeku koji je bio u najužem krugu tadašnjih vodećih humanista iz kojeg se razvila sama ideja Europe i europskih vrijednosti. Zahvaljujući Dragišiću, ali i mnogim drugim znamenitim osobama iz hrvatske povijesti i sadašnjosti, možemo kazati: ‘Hrvati su ne samo nositelji nego i stvaratelji europskih vrijednosti’ – ustvrdio je Vukoja.

On će na skupu govoriti o konceptu neteritorijalne autonomije kao nužne nadopune modelima teritorijalnog federalizma i konsocijacijske demokracije, na primjeru novoga ustroja Javnog RTV sustava BiH.

Pored toga, Vukoja je s kolegom Milanom Sitarskim, suautor rada koji govori o tome kako je koncept političkog ustroja BiH glavna determinanta bosanskohercegovačke političke scena, odnosno, da se konkretne politike i političke aktere u BiH ne može razumjeti ako ih se promatra kroz prizmu političkih opcija ljevice, centra i desnice, nego kroz prizmu političkih opcija unitarizma, federalizma i separatizma.

Kada su u pitanju pripreme za skup, Vukoja ističe kako one teku po planu.

– Organizirati znanstveno-stručni skup ovoga tipa i na ovoj razini zahtjeva puno posla i vremena, detaljno planiranje i složenu organizaciju. Premda će se neke stvari završavati u zadnji čas, uvjeren sam da će sve biti napravljeno na vrijeme i po planu – ustvrdio je.

Međunarodna konferencija “Hrvati u BiH – nositelji europskih vrijednosti”, u organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, bit će održana u Neumu, u Hotelu Grand 16. i 17. ožujka.

Suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZU), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskoga narodnog sabora (HNS), Sveučilište u Splitu i Institut za društveno-politička istraživanja Mostar (IDPI)

Continue Reading