Connect with us

BiH u EU

Vijeće za vanjske poslove EU raspravljalo o BiH, fokus na izmjenama Izbornog zakona

Tijekom sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u okviru rasprave o Zapadnom Balkanu raspravljalo se i o Bosni i Hercegovini. Kako je medijima priopćila hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić rasprave su bile više fokusirane na ostale zemlje regije, dok je Bosni i Hercegovini posvećena manja pažnja jer se o njoj šire raspravljalo na proteklom sastanku, prenosi N1 televizija.

“Što se tiče Bosne i Hercegovine obzirom da je bila izuzetno intenzivna rasprava koju je Hrvatska inicirala na proteklom vijeću u studenom rasprava ovaj put nije bila toliko intenzivno koncentrirana na samu Bosnu i Hercegovinu. Nije bilo ništa posebno osim spominjanja nekoliko važnih tema. Jedna je da se što prije osiguraju preduvjeti da se konstituiraju vlasti na svim razinama, da se pristupi izmjeni izbornog zakona i da se svakako radi na reformskoj agendi. Dakle, ovisno o kome je koji od ovih prioriteta bitniji tako je to i bilo u redosljedu. S hrvatske strane mi smo ponovili naše stajalište da mislimo da je iznimno važno da se čim prije pristupi izmjeni izbornog zakona i da se u primjeni izbornih rezultata svakako mora primijeniti presuda Ustavnog suda u slučaju “Ljubić”, gdje treba poštovati ono što je Ustavni sud zaključio vezano uz formaciju Doma naroda Federacije”, kazala je Pejčinović Burić.

BRUXELLES: Vijeće za vanjske poslove EU raspravljalo o BiH, fokus na izmjenama Izbornog zakona

Na novinarsko pitanje je li se raspravljalo o pismu koje su europskim ministrima uputili bivši visoki predstavnici Pejčinović Burić je kazala da ono nije imalo željeni efekat.

“Nitko nije spominjao pismo bivših visokih predstavnika, ja sam se na njega referirala odbacujući ga i smatrajući ga zaista neprimjerenim prema Hrvatskoj, ali i da se miješa u rad institucija Europske unije, pa i Vijeća za vanjske poslove, jer je pismo instruktivno što bi vijeće kao tijelo suverenih država trebalo raspravljati i odlučivati, ali i u neke odluke Europske komisije. Očigledno je da pismo nije imalo efekt koji je željelo”, zaključila je Burić.

Zajedničko mišljenje ministara vanjskih poslova EU javnosti će predstaviti visoka predstavnica za vanjske poslove Federica Mogherini koja je i predsjedavala današnjim sastankom

Continue Reading