Connect with us

Kultura

U Vukovaru razbijena spomen ploča hrvatskog branitelja Velimira Đereka Sokola

U VUKOVARU je razbijena spomen ploča junaka Domovinskog rata i jednog od simbola obrane Vukovara, Imoćanina Velimira Đereka Sokola. Njegova sestra Rajka Mikulić počiniteljima je poručila da je njihovo djelo bestijalni čin nerazumljiv civiliziranom svijetu.

U emotivnom priopćenju Rajka Mikulić navodi da je ožalošćena spoznajom kako po svetom hrvatskom tlu, natopljenom krvlju hrvatskih branitelja, tlu Sajmišta i Vukovara hodaju spodobe kojima smeta kameni spomen na žrtvu hrvatskoga branitelja koji je život položio za bolji i pravedniji svijet.

sokol_03.jpg.688x388_q85_crop_upscale[1]

Onima koji su to planirali, sudjelovali u uništavanju ili prikrivaju one koji su to napravili, poručila je će djelo njezina brata – hrvatski Vukovar, vječno živjeti i da će uvijek biti besmrtna njegova i žrva svih poginulih hrvatskih branitelja za neovisnu Hrvatsku.

”Ne možete vi srušiti toliko spomenika hrvatskim braniteljima koliko ih mi iznova i opet možemo podići u beskrajnoj ljubavi prema njima i njihovoj žrtvi”, poručila je za sada nepoznatim počiniteljima toga nedjela Rajka Mikulić.

Velimir Đerek rođen je u Vinjanima Gornjim. U vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, ostavio je radno mjesto u zagrebačkom hotelu Esplanada i kao dragovoljac otišao u rat.  Braneći Vukovar, poginuo je na Sajmištu 12. listopada 1991. Nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru pokopan je uz sve vojne počasti u rodnom mjestu  23. svibnja 1998.

MP/Foto: tropolje.info

Continue Reading