Connect with us

Sinovi povijesti

U Širokom Brijegu svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja

U subotu je u Širokom Brijegu održan bogat i svečan program povodom Dana hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega.

Današnja svečanost organizirana je prvenstveno da se oda počast našim poginulim braniteljima, kojih nije malo, s obzirom na to da se na prostoru Širokoga Brijega nije vodio rat. Ipak, imamo 80 poginulih branitelja. Također, važno je da se ne zaboravi uloga branitelja, izjavio je za portal Jabuka.tv širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

Program obilježavanja započeo je Svetom misom za sve poginule i umrle branitelje, koja se u 15 sati služila u crkvi Uznesenja BDM na Brijegu.

Po završetku mise slijedilo je okupljanje kod Gradske sportske dvorane na Pecari te formiranje kolone za mimohod, koji je  bio središnji i najsvečaniji događaj obilježavanja jer se prvi put organizirao  mimohod s 21 stijegom ratnih postrojbi. U mimohodu su sudjelovali branitelji, predstavnici vlasti, limena glazba Oružanih snaga BiH i Mažoretkinje Široki.

Nakon mimohoda Ulicom fra Didaka Bunitća i dolaska svečane kolone na Trg širokobrijeških žrtava uslijedile su protokolarne radnje čitanja kratke povjesnice o  sudioništvu širokobrijeških branitelja  u Domovinskom ratu te  svečano prinošenje stjegova  širokobrijeških ratnih postrojbi,  polaganje vijenca, paljenje svijeća i molitva  kod križa u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule.

Program je nastavljen u kinu Borak održavanjem svečane akademije kojoj su, uz branitelje, nazočili i njihovi gosti te visokopozicionirani predstavnici lokalne, županijske i državne vlasti,  kao i predstavnici inozemnih institucija.

Po završetku akademije  organiziran je prigodni domjenak i druženje u prostoru ugostiteljskoga objekta “Park” pored Trga širokobrijeških žrtava.

Continue Reading