Connect with us

BiH

U Mostaru se pojavio novi klaster, razmišlja se o stavljanju HNŽ u karantenu, u SKB prebačen direktor “Igmana”

Stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) obustavio je posjete i izlaske svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru, na području HNŽ-a.

Također je zabranjen rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija, dok je domovima zdravlja u HNŽ-u izdana zapovijed da organiziraju pružanje žurnih stomatoloških usluga građanima, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

“Zapovijeda se općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite da odmah ustroje mobilne timove matičnih ureda u svakoj općini/gradu u HNŽ-u i odmah javno objave njihove kontakte kako bi, po pozivima osoba starijih od 65 godina života kojima je onemogućeno kretanje, išli na kućne adrese i izdavali potrebne punomoći. Zapovijed se izdaje u svrhu omogućavanja starijim osobama da mogu opunomoćiti mlađe članove obitelji za rješavanje svakodnevnih životnih potreba (podizanje novca s banke, podizanje mirovine, preuzimanje poštanskih paketa…)”, navodi se u priopćenju.

U HNŽ-u još dva slučaja zaraze koronavirusom, ukupno 24

Još dvije osobe iz Konjica pozitivne su na covid-19, što je ukupno 24 potvrđena slučaja zaraze tim virusom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), izvjestio je u Mostaru Stožer civilne zaštite HNŽ-a.

– U protekla 24 sata na području HNŽ-a na covid-19 testirano je ukupno 36 uzoraka, od čega su dva rezultata bila pozitivna, dok se za pet uzoraka čekaju rezultati – izjavio je novinarima infektolog dr. Jurica Arapović.

Dodao je kako je prosječna dob pacijenata 47 godina, najmlađi ima 37, a najstariji 70 te kako je u izolacijskom bloku Klinike za infektivne bolesti u Mostaru trenutno šest težih i srednje teških bolesnika.

U HNŽ-u je u utorak zabilježen prvi smrtni slučaj prouzročen virusom covid-19, a riječ je o 53-godišnjem muškarcu iz Konjica, koji je u mostarsku bolnicu primljen s obostranom upalom pluća.

Od zaraženih virusom covid-19 u HNŽ-u sedam registriranih pacijenata je iz Mostara i 17 iz Konjica. Prvi slučaj zaraze u toj županiji zabilježen je 17. ožujka u Mostaru.

Dr. Arapović je rekao da u evidenciji nemaju podataka o tome da je preminuli pacijent iz Konica bolovao od kroničnih bolesti.

-Njemu se stanje praktično pogoršalo pet dana nakon boravka u kućnoj izolaciji, kazao je dr Arapović. Dodao je da se u kućnoj izolaciji nalazi većina bolesnika i da svi zapravo imaju blažu kliničku sliku, a da se u bolnicu primaju samo oni s razvijenom srednje teškom kliničkom slikom.

Dva bolesnika su na respiratoru, prvozaraženi iz Mostara i starija žena iz Širokog Brijega. Epidemiološkim izvidom utvrđeno je da je posljednji zaraženi u Mostaru imao kontakt s osobom iz Banje Luke, kod koje je jučer potvrđen koronavirus te da se zapravo u Mostaru pojavio novi klaster.

U SKB Mostar, rekao je dr. Arapović, sinoć je primljen i direktor kompanije “Igman” i njegovo zdravstveno stanje je takvo da za sada nema potrebe za respiratorom. Na području Hercegovačko-neretvanske županije do danas su izdana 1.184 rješenja o samoizolaciji, izvršene su 444 kontrole, a prijavljeno je 16 prekršitelja, rečeno je na današnjoj press-konferenciji Kriznog stožera HNŽ.

Također, rečeno je da MUP HNŽ od danas uvodi rigoroznije mjere, ne isključuje se mogućnost svojevrsnog izoliranja Županije

Continue Reading