Connect with us

Uncategorized

U Mostaru otvoren 15. simpozij iz dječje kirurgije i urologije

Petnaesti simpozij iz dječje kirurgije i urologije s međunarodnim sudjelovanjem u četvrtak je svečano otvoren na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Simpozij je otvorio hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović koji je ukazao na značaj i razvoj simpozija, čestitavši tom prigodom ravnatelju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Anti Kvesiću na upornosti da već petnaest godina Mostar i Hercegovinu drži kako u vrhu dječje kirurgije, tako i u vrhu znanosti.

– To je nešto što treba mostarskom sveučilištu radi integracije s čitavim svijetom kada je u pitanju razina znanstvene izvrsnosti – kazao je Čović.

Dodao je kako se i ovim simpozijem šalje najbolja poruka mladim ljudima, zbog kojih je i organizirano mostarsko sveučilište.

Hrvatski član Predsjedništva BiH pohvalio je i liječnike u njihovim nastojanjima da se izbore za svoja prava, ali i predstavnike Vlade HNŽ-a koji su, kako je kazao, razumjeli potrebu te odgovorili na njihove zahtjeve.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić podsjetio je kako svake godine, tijekom simpozija, broj radionica, odnosno operativnih zahvata raste, što je pokazatelj njegovog razvoja i značaja.

– Svake godine ovu bolnicu nastojimo dovesti na svjetsku razinu, barem u domeni dječje kirurgije. Dovodimo najbolje svjetske stručnjake i zajedno s njima operiramo ovdje na SKB-u – istaknuo je Kvesić.

Na simpoziju su također govorili i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, dekan Medicinskoga fakulteta Milenko Bevanda i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji su se složili kako je ovaj simpozij postao tradicionalno okupljalište vodećih europskih i svjetskih dječjih kirurga i urologa.

Kako je to bilo i ranijih godina, pored niza aktualnih predavanja, u sklopu simpozija izvest će se i 22 operativa zahvata koja će se prenositi uživo video linkom u amfiteatar Medicinskog fakulteta.

Uz to, simpozij će okupiti najbolje dječje kirurge iz desetak zemalja.

Simpozij iz dječje kirurgije i urologije, pored velikog broja domaćih i stranih stručnjaka iz područja dječje kirurgije i urologije, okupio je i mnoge uglednike iz javnog, društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine.

Organizator simpozija je Sveučilišna klinička bolnica Mostar u suradnji s Kinderchirurgische Klinik im Dr. von Haunerschen Kinderspital Ludwig-Maximilians-Universitaet i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru./Fena

Continue Reading