Connect with us

Kultura

Tjedni komentar:…..Mostar u znaku Zajedništva..ali i prepoznatljivosti Domaćina Gradonačelnika dr. Maria Kordića

…Kad imaš prijatelja, imaš sebe.Svatko ima svoj način života, pa i ja. Naravno da je HNS krovna institucija i prigodu nazočiti nisam propustio. Prilika koja se ne propušta, a i dužnost mi je napisati svoja razmišljanja, eto pitam se “jesam li ja mimosvit ili je svit mimome?”  Vrime će pokazati.
Za posebne događaje se moraš pripremiti pa sam pozvao  našu Anu Brkić, studenticu 4 godine kriminalistike, koja se od djetinjstva bavi fotografiranjem, oprema vrhunske razine, iskreno me zaista oduševi  profesionalnost i motiviranost praćenja svakog detalja u događaju. Ovo je prigoda i za profesionalne operativce poput Gordana Miličevića, koji je još od vremena pok. predsjednika Mg. Mate Bobana pratio skupove a danas je član Odbora za branitelje pri HNS-u (ispred organizatora) Dobro se slažemo, a mnogo se razlikujemo…. zbog Statuta Organizatora otpora HVO-a on pripada grupaciji bez postrojbi HVO-a,  a ja HVO-u sa postrojbama. Osobno se razumijemo, pošto je on bio u državnoj bezbjednosti “onog sustava” zna svoj posao, a ja otišao u drugom smjeru, uključio se u Prve dragovoljce Hrvata BiH i sudjelovao u utemeljenju Prve dragovoljačke postrojbe HVO Poskoci i Beta specijalna postrojba. Da zaključim po prijedlogu kojeg zastupa Dr. Miljenko Lugonja u Sarajevu, moj ratni prijatelj Gordan pripada organizatorima HVO-a a svi mi koji smo u postrojbama, zapovjednici postrojbi prije “njihovog datuma” smo TERORISTI (a Zelene beretke i Patrioska Liga nisu)… to su misli koje se stalno vraćaju, ali ne kvare prijateljstvo, jer Bog od nas traži da opraštamo, 77×7.
Vratimo se Saboru HNS-a … Ana fotografira, stiže Predsjednik HNS-a Dr Dragan Čović, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa izaslanstvom u maniru velikog političara i gospodina.

 

 

Pozdravlja nas domaćin Gradonačelnik Mostara Dr Mario Kordić Mora se priznati  da je gradonačelnik Kordić u samom vrhu po svom radu, ponašanju i ozbiljnosti. Vrh politike Hrvata BiH, bravo Gradonačelniče Kordiću, ponosni smo.  Odmah primjetismo i dva gospodina koji politički djeluju u entitetu Republika Srpska, čekaju svoga Predsjednika, odnosno Dopredsjednika entiteta Republika Srpska Dr, Davora  Pranjića. Sa zadovoljstvom sam pozdravio uvaženu gospodu  Davora Ćordaša, Josipa Jerkovića.   Uskoro stiže i Milijan Nakić Predsjednik HSP-a “Ante Starčević” Što kazati, pravi obiteljski čovjek, korektan političar i veliki ratnik, dogovorili smo se vidjeti, svako dobro na dobrom putu, dobro radi. Zatim nam stiže Predsjednica HKDU-a, članica Predsjedništva, jedina žena Predsjednica hrvatske političke opcije u BiH. Ali i kraljica koja se bori za svoje branitelje (zatražila- prihvaćeno da general vojske Federacije BiH Vlado Džoić pripremi izvješće zašto postrojbe HVO.a nisu obuhvaćene prijedlogom Zakona o organizatorima otpora) i čekamo svi taj odgovor kao pisano izvješće. Odluka Predsjedništva HNS.a se mora poštivati. pa i u slučaju da se izabere novi Voditelj Odjela, prethodni -stari je dužan završiti svoje zadatke.
Vidljivo je kako su Predsjednici  Čović i Plenković raspoloženi. Svjesni političke situacije, nakon polaganja vijenaca, dali su svoje izjave za medije.  Tu sam kasnije susreo Načelnika Vareša, velikog gospodina Zdravka Maroševića i lijepo smo se pozdravili. Zadovoljstvo mi je pozdraviti takvog ozbiljnog političara i velikog gospodina.  Jedan od najdražih susreta se dogodio sa Dr Marijanom Marjanovićem pozdrav ljudski i prijateljski, od srca mu želim mnogo sreće i uspjeha.
Kratki pregled snimljenog materijala sa suradnicom i foto ekspertom Anom, vratio sam se u Hrvatski Dom  hercega Kosače i  oduševio me govor Predsjednika Čovića, dosljedan, politički zreo sa jasnim porukama. Svaka čast Predsjedniče.                                                                                                                                                                                                                                                      Po izlasku iz dvorane sa zadovoljstvom sam pozdravio  Ministra Vlade Zapadnohercegovačke ali i zastupnika sa najvećim brojem osvojenih glasova  na prošlim izborima,Tonija Kraljevića, Drago mi je što je izabran u Predsjedništvo HNS-a  Zasluženo, a to daje i novi politički vjetar u leđa  ali i u prsa da nastavi raditi kako je radio. Naš narod ima običaj kazati  ” Sarajevo je s neruke, ako ne odem ja, neka ide netko tko je slobodan i sposoban”  Zdenko Ćosić je već u Sarajevu pa nek iz iste kuće ne idu dvojica
Autor objave Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading