Connect with us

Kultura

Tjedni komentar… Prve odlikovane dragovoljce Poskok bojne Poskoke na Galcu 21.10.2023 dočekao i dobrodošlicu zaželio živi poskok.

Tradicionalne susrete i obilježavanje obljetnice izlaska prvih dragovoljaca na kotu Galac organizira Odbor za branitelje Široki Brijeg na čelu sa Eduardom Kraljevićem, gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, predsjednikom Udruge dragovoljaca HVO Široki Brijeg Borom Hrkačem, brigadirom Ivanom Primorcem, načelnikom Kriznog stožera Široki Brijeg te mještanima Jozom Zovkom i Mladenom Ćavarom.
Uz Širokobriješke topnike, tu je i izaslanstvo organizacijskog odbora za odlikovanje Prve dragovoljačke postrojbe Poskok bojne predvođeno Mladenom Ljubićem Vajtom i slavodobitnicima Marinko Mikulić Ćipukić i Anđelko Ćužić, a istaknuti operativni tim sa Darinkom Perkom, Tomom Hrkačem ujedno tajnikom Udruge Andrijom Kraljevićem, a posebno Zoranom Bilaćom Bekom.

 

Blaćani su također tu, Žara Pupa Pop Dragan Maci Doca Boda iz Ljutoga Doca, Staniša Zdenko sa Briga. Ali  jedan jedini je Tomislav Čerkez Toća  opazio živog poskoka i pravovremeno ga spriječio da nikog ne ujede (Ćipa, Drago Dole, Vlado Bokšić) Poskok je stigao do stijega, a rodijak Ante Kožul je bio do stijega. Toća je reagirao momački dok se razgovaralo…iz srca Poskok na poskoka.
Zatim smo svi se okupili na braniteljskom ručku kojeg su pripremili braco Jurić Totovac u kući domaćina Mire Ćavara. Uz janjetinu se nastavilo druženje i lijepi razgovori, a i zagangalo se na kraju, Vajta, Ćipa i Beko su pustili momački i vojnički glas.
Jednoglasno usvojili (4) odluke:
– 19.7.2024. u 19 sati u svakom selu zapali svitnjak i na taj način obilježiti dan utemeljenja Prve dragovoljačke postrojbe Poskoka, – Svetom Misom na  koritu rijeke Brine na Kruškovcu, mjestu gdje su škripari “pali” između tvrdog kamena, ostao je korjen i iz njega su nikle neke nove mladice – Poskoci – i njihova žrtva nije uzaludna.
– 12 do14. 8  noć braniteljske pjesme,
– svake godine na blagdan Velike Gospe 15.8. je svečani ručak za odlikovanu Prvu dragovoljačku postrojbu Poskok bojnu i branitelje.
Uz stisak ruke  legendarnih Poskoka i zahvalu domaćinu,
Bog blagosovio Poskoke i sve branitelje ratnike dragovoljačkih postrojbi.
Autor objave
Mladen Ljubić  Vajta

Continue Reading