Connect with us

Kultura

Tjedni komentar… Plenkovićev potez godine….. Što je Amerikancima obitelj Kenedy, nama Hrvatima je obitelj Miloš.

U Lisinskom na obilježavanju 25 obljetnice smrti ministra obrane Republike Hrvatske pokojnog Gojka Šuška, u prvom počasnom redu visokih hrvatskih dužnosnika iz političkog i vojnog vrha sjedi i Dalibor Miloš, mladi jastreb iz Hercegovine. Nekad mali detalj govori mnogo, naravno da se mnogi pitaju ali mnogi i znaju domoljubnu povijest i žrtve obitelji Miloš iz Mostara.
Od Petra do Dalibora mnogo je križnih putova, trpljenja i krvi za domovinu proliveno….zato ponavljam što je obitelj Kenedy za SAD ti je obitelj Miloš za Hrvate. Vijesti | Hrvatski Generalski Zbor – CROATIAN GENERALS ASSOCIATION | Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu vječnu i jedinu Hrvatsku ni za što
Petar Miloš te davne 1945 svjestan kako mora nevin podnijeti i trpiti odvojenost od obitelji, odlučio je biti blizu i živjeti u Austriji (nema pri njemu krivice) te sačuvati sjećanje na masakr u Blajburgu. Život je posvetio traženju načina kako kupiti bar dio zemljišta, izgraditi  spomen obilježje, očuvati istinu o zločinu pobjednika koji je načinjen 1945 godine nad poraženim, razvojačenim vojnicima i civilima koji su bježali od neprijatelja sa povjerenjem Englezima i Eurpi te bez straha predali sebe, svoju obitelj, žene, djecu, starce.
Ali đavo ne miruje, u trgovini međunarodnih uticaja žrtvovan bijaše  (po tko zna koji put) nevini puk koji je očekivao spas, a dočekao smrt.
Mnogo je grobišta danas po Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj koji sami iz zemlje se objavljuju.

 

Bleiburg 2013-05-11.g.,

U takvim uvjetima  hrabri Petar Miloš ne vjerovaše “obećanju” i ostade u Austriji….radio je i okupljao supatnike, osmišljao način kako otkupiti dio te krvave zemlje i vječno zabilježiti izdaju nevinih, nenaoružanih, gladnih duša.
Svoju prisegu održi i do konca života čestito živješe daleko tijelom a dušom blizu svojoj obitelji.
Mnogi branitelji zadnjeg obrambenog rata zajedno sa preživjelim veteranima križnog puta su svake godine dolazili i obvezno upoznali Petra Miloša, gromadu od čovjeka
I sam imam spomen sliku sa otvaranja spomen obilježja u Blajburgu, kao dio izaslanstva Udruge dragovoljaca i Petar s nama.
Tada su prvi zapovjednici grada Mostara, Petar Zelenika i Jadran Topić,  imali veliku ulogu u organiziranju kompletnog putovanja i sudjelovanja u svečanosti otkrivanja spomen obilježja u  Blaiburgu.
2024 godine  je 25 obljetnica od smrti Petra Miloša, pa očekujemo kako će Mostar organizirati dostojno sjećanje na jednog od najvećih sinova svoga naroda i grada. Posebno što su dva Petrova sina, Tvrtko i Davor, heroji obrambenog rata, žrtvovali svoj život za slobodu Mostara
Sjećanje na heroje HVO-a: Tvrtko i Davor Miloš | CRODEX.NET
 A Tvrtko je odrobijao u montiranom procesu 20 najljepših godina, izišao na slobodu, započela agresija na Hrvatsku i BiH, odmah se dao u obranu i poginuo na Podveležju 1992 godine. Drugi  sin Davor je poginuo 1993 godine. Dalibor je Davorov sin…. dubok je i blagoslovljen korijen Miloša, a naraštaja u izobilju… , zlo je ipak moguće nadvladati čestitošću.
Dalibor Milos (@DaliborMilos) / Twitter
Naravno da Plenković ima točne i potpune informacije a članstvo HDZ je staza kojom korača i Dalibor Miloš.
Hvala Predsjedniku Plenkoviću na veličanstveno organiziranoj obljetnici i sve najbolje novim političkim naraštajima koji čestito koračaju stopama svojih didova i očeva.
Autor objave Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading