Connect with us

Kultura

Tisuće vjernika na duhovnom seminaru u Kočerinu

U Župi Kočerin u Širokom Brijegu održan je trodnevni duhovni seminar kojem je voditelj bio fra Mario Knezović, župnik.

Tijekom triju večeri fra Mario Knezović govorio je o temi “Život s Isusom oslobađa straha i daje smisao“.

Kako je priopćeno, na seminar se odazvalo više tisuća vjernika iz Hercegovine i Dalmacije. Govoreći o strahu, uzrocima straha te načinima kako se osloboditi straha, fra Mario je kazao da, kao što je nekada najavljivao danski psiholog Soren Kirkegaard, živimo u eri straha jer je zavladala epidemija bojažljivosti.

Reakcija na strah je dio genetskoga programa u čovjeku. Normalan je osjećaj radosti, sreće, tuge, bijesa, pa tako i straha. Dakle, strah, osobito onaj Božji strah koji izvire iz ljubavi prema Bogu, je pojava koja sama po sebi nije loša. Međutim, kako je još davno pisao grčki filozof Epiktet, strah prelazi u životni problem i traumu kad osoba reagira na izmišljene opasnosti jer “ne uznemiruju nas stvari same po sebi, nego način na koji ih promatramo, rekao je fra Mario Knezović.

Predavač je govorio o povezanosti grijeha i straha. Grijeh je, počevši od Adama i Eve, ljude gurao u strah i skrivanje zbog vlastitih čina. Strah ljude tjera u svijet zatvorenosti, koja se može predočiti situacijom kad su apostoli u strahu, nakon Isusove smrti, bili zaključani u prostoriji. Isus dolazi među njih i izgovara riječi mira. Stoga, rekao je predavač, Isus je najbolji osloboditelj straha.

Njegov primjer stišavanja oluje i spašavanja učenika od pogibelji govori da se u životu ne trebamo skoncentrirati samo na oluju, nego na onoga koji može oluju stišati, a to je Isus, istaknuo je ovaj hercegovački franjevac.

Fra Mario Knezović govorio je i o ulozi Duha Svetoga na putu oslobođenja straha jer se, kako je rekao, Duh Sveti brine da nas čuva od straha pred smrću, straha od neprihvaćanja ljudi, straha od istine, straha od zlih ljudi i Sotone.

Duh Sveti tješi, posreduje i vodi u istinu života. Istina o sebi je početak oslobođenja od trauma i straha, kazao je pred mnoštvom vjernika fra Mario.

Drugoga dana seminara govorilo se o smislu i cilju ljudskoga života. Svjesni činjenice da, poput beskućnika, često lutamo zemljom, temeljni je čovjekov zadatak pronaći istinski smisao i cilj života.

Konačni cilj vjerničkoga života je Kraljevstvo Božje, ali do njega se dolazi smislenim životom na zemlji, naglašeno je na duhovnom seminaru.

Trećega dana fra Mario je govorio o životu s Isusom u našoj svagdašnjici.

Prihvatiti mentalitet Isusa Krista i cijeloga života pohađati “školu evanđelja” je put i model koji se stavlja pred kršćane. Nametljivost mentaliteta svijeta koji se oslikava kroz nametljivost izopačenih vrijednosti stavlja ljude u izazov izbora.

Kršćanin mora biti jasan i birati ono što je Božje, a ne od svijeta, rekao je predavač.

Osim predavanja, program je bio ispunjen molitvom, meditacijama i klanjanjem pred Presvetim. Tijekom seminara, događaj su glazbom pratili Frama Kočerin i Zbor mladih Petrus iz Mostara.

Tijekom triju večeri seminar je pohodilo oko 3.500 vjernika./HMS/

Continue Reading