Connect with us

Priopćenja

Tijekom dana očekuje se kandidatura dr. Mire Kovača! Imat će podršku dr. Zlatka Hasanbegovića

MAXPORTAL je iz vrha HDZ-a primio informaciju da će se tijekom dana za predsjednika stranke kandidirati dr. Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova.

Na upit medija o kandidaturi za predsjednika stranke prije dva dana dr. Kovač je kazao “vrlo skoro ću se o tome izjasniti”.

Dr. Kovač, neslužbeno smo saznali, imat če potporu najomiljenijeg HDZ-ovog ministra dr. Zlatka Hasanbegovića, člana Predsjeništva HDZ-a koji je na nedavnom Saboru stranke dobio najviše glasova.

Dr. Hasanbegović je uvjeren da će dr. Miro Kovač pobijediti na izborima u stranci i na rujanskim parlamentarnim izborima, a dijele slične stavove u odnosu Hrvatske prema Srbiji i Bosni i Hercegovini te položaju Hrvatske u Europskoj uniji.

Imaju isti stav i prema otvaranju arhiva, lustraciju i odnosu prema ratnim profiterima.

D. Miro Kovač rođen je u Splitu 20. rujna 1968. godine, doktor međunarodnih odnosa, a prije povratka na funkciju u središnjici Hrvatske demokratske zajednice obnašao je dužnost hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj (od 2008. do 2013. godine).

Doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa stekao je na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu. Prije veleposlaničke funkcije u Njemačkoj, od 2006. godine bio je veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Profesionalnu karijeru Kovač je počeo 1995. godine u Uredu predsjednika Franje Tuđmanau Odjelu za informiranje. Četiri godine kasnije u istom uredu je postao pomoćnik savjetnika za euro-atlantske integracije. 2001. godine imenovan je za savjetnika u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu, a 2003. obnaša funkciju ministra svjetnika u Veleposlanstvu RH u Parizu.

Godinu dana kasnije postao je pomoćnik ministra vanjskih poslova, a 2005. godine šef Diplomatskog protokola u Ministarstvu vanjskih poslova.

U zvanje veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova postavljen je 2006. godine.

Karijeru je u vrijeme SDP-HNS-ove vlast mogao nastaviti u Varšavi na mjestu veleposlanika RH u Poljskoj, ali se odučio se vratiti u Hrvatsku i plaću od 9.000 eura zamijenio s 9.000 kuna.

Međunarodnim tajnikom stranke imenovan je na sjednici Predsjedništva HDZ-a u siječnju 2014., a potvrđen na zadnjem Sabiru stranke.

Oženjen je i otac je troje djece, govori pet stranih jezika – aktivno engleski, njemački i francuski, a pasivno nizozemski i talijanski.

Kandidatura Andreja Plenkovića, inače favorita Vladimira Šeksa, pojavom Mire Kovača dobija ozbiljnog suparnika, a 17. srpnja saznat ćemo tko ima jači uticaj u HDZ-u – Šeks ili Hasanbegović.

M. Marković/foto:p tropolje.info

Continue Reading