Connect with us

Kultura

TESLIĆ: Gradi se most u Gornjoj Koušini i 28 kuća za hrvatske povratnike

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš prisustvovao je danas proslavi Patrona župe sv. Josipa u Tesliću, na kojoj se okupio veliki broj vjernika na misnom slavlju i proslavi svetkovine svog zaštitnika, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ministartstvo već dugi niz godina ulaže značajna sredstva za obnovu vjerskih objekata i neophodne infrastrukture kako bi osiguralo što bolje životne uvjete, kako povratnika tako i domicilnog stanovništa na području teslićke općine.

“Trenutno su u tijeku aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje mosta u Gornjoj Komušini. Ministarstvo će se u ovaj projekt uključiti kroz osiguranje polovice potrebnih sredstava. Izgradnja ovog mosta važna je ne samo za povratnike u ovaj kraj, nego i za mnogobrojne vjernike koji svake godine pohode ovo čuveno Marijansko svetište Gospe Kondžilske “, rekao je Čordaš.

On je dodao da će ministarstvo nastaviti pružati potporu obnovi i izgradnji vjerskih objekata, jer samo na područjima gdje se oni obnavljaju i grade postoje uvjeti za održivi povratak.

Ministarstvo je samo u proteklih šest godina na prostoru teslićke općine uložilo u projekte obnove vjerskih objekata, obnove i rekonstrukcije stambenog fonda i infrastrukture, te u projekte održivog povratka i razvojnih programa preko 900.000 KM. Samo za obnovu doma kulture u mjestu Podkondžilo u MZ Gornja Komušina i modernizaciju puta u selu Bardaci uloženo je oko 125.000 KM.

U općini Teslić će kroz Potprojekat BH2 Regionalnog stambenog programa, biti izgrađeno 29 kuća za povratničke i interno raseljene obitelji, dok će se u okviru potprojekta BH4 čija je prva faza realizacije u tijeku, izgraditi 28 kuća za hrvatske povratnike. Ukupna vrijednost ova dva Potprojekta u okviru kojih će biti biti izgrađeno 57 kuća za povratnike, izbjegle i raseljene osobe, iznosi 2.000.000 KM.

Continue Reading