Connect with us

Kultura

Tajnik Ministarstva pravde Željko Bogut na Konferenciji ministara pravosuđa Vijeća Europeu Strasbourgu

 

Tajnik Ministarstva pravde Željko Bogut zajedno s delegacijom BiH sudjeluje na Konferenciji ministara pravosuđa Vijeća Europe, koja se od14. do 15. listopada 2019. godine održavau Strasbourgu.

U sastavu BiH delegacije, kojom predsjedava g. Željko Bogut, tajnik Ministarstva pravde BiH su i gđa Sanela Latić, rukovoditelj Odsjeka za suradnju s domaćim i međunarodnim pravosudnim tijelima u Ministarstvu pravde BiH i g.Kenan Softić, rukovoditelj Odsjeka za informatiku Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH.

Tema Konferencije je„Pravosuđe u Europi suočeno s izazovima digitalne tehnologije“.

Šef BiH delegacije je u svom govoru istaknuo najvažnija dostignuća u provedbi digitalizacije i informatizacije pravosuđa u BiH, koji su dio ukupne reforme sektora pravde, počevši od najznačajnijih oblika elektroničkog upravljanja predmetima u tužiteljstvima i sudovima u BiH, jedinstvenih vođenja evidencija, elektroničke obrade najbrojnijih komunalnih predmeta, informacijskog sustava upravljanja ljudskim resursima i procedurama selekcije i imenovanja nositelja pravosudnih funkcija do uspostavljanja web servisa za građane i stranke.

Informatizacija pravosuđa u BiH doprinijela je funkcioniranju efikasnijeg, kvalitetnijeg, suvremenijeg, profesionalnijeg i odgovornijeg pravosudnog sustava u službi građana.

Dostignuća postignuta u području ukupne reforme pravosuđa, uključujući zavidne rezultate i u području digitalizacije pravosuđa, svrstala su Bosnu i Hercegovinu u red ravnopravnih partnera u međunarodnim relacijama, ali i stvorila uvjete za uspostavljanje višeg stupnja povjerenjašire društvene zajednice u rad pravosudnih institucija u BiH.

Tijekom Konferencije i službene večere, šef BiH delegacije bit će u prilici održati bilateralne razgovore s ministrima pravosuđa država članica Vijeća Europe.

Continue Reading