Connect with us

Kultura

Svečano otvorena Klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar

Danas je u Mostaru otvorena Klinika za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Svečanosti su nazočili brojni domaći i strani liječnici i uzvanici.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović i zamjenica predsjednika i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, predvodili su brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH na održanoj svečanosti.

Općina Žepče

Kliniku je blagoslovio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, dok su svečano otvaranje uz rezanje vrpce učinili predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš, predstojnica Klinike Marija Novaković – Bošnjak i veleposlanik Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osama bin Dakhil Al-Ahmad.

Nazočnima se obratila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš te veleposlanik Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Općina Stolac

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar zalog za budućnost.

„Ostvarivanjem ovog zaista važnog projekta doprinijet će se stvaranju boljeg, kvalitetnijeg i modernijeg zdravstvenog sustava u BiH. Nova zgrada Pedijatrije nije samo fizički prostor u infrastrukturnom smislu. Ona je mjesto koje će uz najmoderniju opremu, stručni kadar i težnju za kontinuiranim usavršavanjem u budućnosti pružiti vrhunsku zdravstvenu skrb za naše najmlađe pacijente, ali i doprinijeti školovanju i usavršavanju liječnika i medicinskog osoblja“, kazala je Krišto.

Otvaranjem ove zgrade SKB Mostar preuzela je, kako kaže, ulogu lidera u brizi za dječje zdravlje prateći najnovije, svjetske standarde kada je u pitanju medicinska skrb.

„Za realizaciju ovakvih projekata neizostavna je potpora svih razina vlasti, čemu smo i danas svjedočili našom nazočnošću, posebno u slučaju kada se ovakvi projekti velike financijske konstrukcije financiraju i iz sredstava međunarodnih financijskih institucija, kao i pomoći i potpore koje Vlada RH pruža kada je u pitanju zdravstvo u BiH, ali i svi drugi projekti od važnosti za Hrvate, ali i sve stanovnike BiH. Neka ovaj današnji događaj bude poticaj svima nama da nastavimo ulagati u projekte koji promiču rast i razvoj naše zajednice, a i da budu primjer drugim institucijama da nastave ulagati u poboljšanje zdravstvene infrastrukture i tako uistinu pokažemo da je zdravstvena skrb temeljno pravo svakog čovjeka, ali i jedan od prioriteta naših programskih ciljeva“, kazala je Krišto.

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš naglasio je da će Klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar osuvremeniti usluge zdravstvene pedijatrijske skrbi. Dodao je kako je Vlada RH-a do prošle godine prosječno ulagala 5,3 milijuna eura u zdravstveni sustav BiH.

„To je uistinu iznimno postignuće. Vlada Republike Hrvatske i zdravstvena administracija sa mnom kao aktualnim ministrom doista čini sve da pomogne našem narodu u BiH. To smo radili, to ćemo raditi i u buduće, a i ustavna je odrednica djelovanja Vlade RH-a štititi prava i interese hrvatskog naroda i državljana van granica Hrvatske, ali isto tako promicati veze s domovinom i štititi onaj dio hrvatskog korpusa koji živi u susjednim i drugim zemljama. To smo radili do sada, radit ćemo i ubuduće. Upravo zbog razumijevanja i dobre suradnje Borjane Krišto, Dragana Čovića i Andreja Plenkovića, 2023. godine to ulaganje je dvostruko veće, dakle 10,5 milijuna eura uloženo je u zdravstveni sustav BiH. To je samo dio ulaganja koje Vlada RH ulaže kao pomoć hrvatskom narodu u BiH. To je naša vizija i trajno opredjeljenje, pomagati Hrvatima u BiH, ali i svim onim žiteljima koji gravitiraju u ovo područje i koriste usluge vaše značajne zdravstvene ustanove“, kazao je Beroš.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić kazao je kako mu je velika čast što treći put otvara novi veliki bolnički objekt u krugu mostarske bolnice.

„Nije bilo lako, trajalo je dugo, ali bolnica od prije 30 godina i ova danas su dva različita svijeta. Zahvaljujući generalnom direktoru Saudijskog fonda, njegovom timu za razvoj, zahvaljujući njihovoj susretljivosti i više nego povoljnom kreditnom aranžmanu mi danas imamo i Onkologiju i Pedijatriju. Hvala na svemu i predsjedniku Draganu Čoviću, kojeg molim da istraje s nama da bolnica konačno dobije vlasnike, da budemo održivi i da ne budemo čardak ni na nebu, ni na zemlji. Što više radimo to više povećavamo svoj dug i to je na duge staze apsolutno neprihvatljivo“, kazao je Kvesić.

Kvesić je zahvalio Vladi HNŽ-a koja otplaćuje saudijski kredit te Vladi RH-a čija financijska injekcija, kako je kazao, drži SKB Mostar iznad vode.

Lidija Bradara
Fond za zaštitu okolišaOpćina Posušje

Continue Reading