Connect with us

Priopćenja

SRBIJA U PROBLEMIMA Miro Kovač: U Europi se malo tko zauzima za proširenje Unije

 

Share

HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u ponedjeljak u Luxembourgu, gdje sudjeluje na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU, da proširenje malo koga zanima i da nitko nije spominjao pristupne pregovore sa Srbijom.

Na novinarsko pitanje je li ga netko od kolega ministara pitao za hrvatsko stajalište u vezi s otvaranjem poglavlja 23 u pregovorima između EU i Srbije, ministar Kovač je odgovorio je niječno.

– Morat ću vas razočarati, to danas uopće nije tema. Općenito, proširenje nije tema, malo tko se u EU zauzima za proširenje, osim nas Hrvata i par susjednih zemalja. U razgovorima s kolegama to nitko ne spominje – rekao je Kovač.

Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU sa Srbijom. Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Ministar Kovač je rekao kako se nada da će Srbija nakon predstojećih izbora imati vladu koja će imati “proeuropski kurs i koja će ispunjavati poznate kriterije”.

Šefovi diplomacija EU-a okupili su u ponedjeljak na redovitom sastanku, a na dnevnom redu je Strategija EU-a prema Siriji, Iraku i prijetnjama ISIL-a, kao i odgovor na nedavne terorističke napade u Europi, kako pomoći stabilizaciji Libije te mirovni proces u Kolumbiji. Također se razgovora o odnosima s istočnim partnerima.

Hina/Foto:mvpei tropolje.info

Continue Reading