Connect with us

Scena

SKUPŠTINA HSK U MOSTARU/ MILAS: Jasna i snažna poruka podrške Hrvatima u BiH

Godišnja skupština Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) počela je u petak u Mostaru uz poziv državnog tajnika RH za Hrvate izvan domovine na zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske i najavu projekata koji bi u toj zadaći trebali pomoći.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, koji je bio izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, istaknuo je u pozdravnom govoru da je iznimno važno što su se okupili predstavnici Hrvata iz više zemalja i kontinenata.

Milas je pozvao na zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske i Hrvata te najavio potporu više projekata tijekom 2020. godine upravo kako bi se Hrvati bolje povezivali s domovinom i međusobno.

“Ovaj skup i vaš dolazak u Mostar jasna je i snažna poruka pune potpore sunarodnjacima koji žive u BiH i potvrda da su neraskidive veze hrvatskog naroda ma gdje živio”, rekao je Mils.

Podsjetio je da su upravo u najtežim danima Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku, Hrvati izvan RH pokazali svoju neraskidivu povezanost s Domovinom

„Ni otuđenost, ni vrijeme, ni daljina nije oslabila te veze. Hvala vam na svemu što ste učinili i što činite na dobrobit naših zajedničkih domovina RH i BiH”, dodao je.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović podupro je rad HSK-a i upozorio da je za Hrvate u BiH ključno izmijeniti izborni zakon.

“Što se tiče Hrvata BiH, mi se ovdje pokušavamo očuvati, a ja sam siguran da ćemo se i očuvati, kao potpuno jednakopravan, konstitutivan narod na čitavom prostoru BiH”, rekao je.

Ključno je stoga izmijeniti izborni zakon BiH kako bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti, rekao je.

Programom skupštine Središnjeg odbora HSK predviđeno je usvajanje izmjena Statuta te usvajanje Izvješća o pripremama za pete po redu Hrvatske svjetske igre koje će biti održane u Zagrebu od 21. do 25. srpnja sljedeće godine.

Predsjednik Kongresa Vinko Sabljo kazao je kako Skupština traje do nedjelje, a održava se pod pokroviteljstvom HNS-a BiH.

Na otvaranju zasjedanja sudjelovao je i novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić

Continue Reading