Connect with us

Kultura

Široki Brijeg: Održana promocija zbirke fra Gorana Azinovića i izložba ilustracija Vilima Parića

Široki Brijeg: Održana promocija zbirke fra Gorana Azinovića i izložba ilustracija Vilima Parića

Promocija zbirke poema “Siromah iz Porcijunkule” autora fra Gorana Azinovića te izložba ilustracija akademskog slikara Vilima Parića održane su u četvrtak, 28. prosinca 2023. u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu.

Knjiga je posvećena sv. Franji Asiškom, a sadrži 241 pjesmu popraćenu s 33 Parićeve ilustracije. Pozdravljajući nazočne, izložbu je otvorio gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Ivan Marić.

Autor knjige fra Goran Azinović je kazao da mu je asiški svetac životni uzor te da je knjiga nastala povodom dviju obljetnica vezanih uz franjevačku obitelj – nastanak Franjevačkog reda i izradu prvih jaslica, koje je prije 800 godina u talijanskom Grecciu uprizorio asiški siromah. Fra Goran je zahvalio svojim suradnicima lektorici Ani Zubac i grafičkom uredniku Danijelu Leki na dugogodišnjoj suradnji, prenosi Informativna katolička agencija.

Govoreći o knjizi, autorica predgovora Ana Zubac je, između ostalog, kazala kako je se ta knjiga o asiškom svecu toliko dojmila da je tijekom lektoriranja zavoljela asiškog sveca, postavši čak i članicom Franjevačkog svjetovnog reda.

Vilim svojim radovima izvrsno prati život svetog Franje i fra Goranovu poeziju, pojačavajući na pojedinim mjestima uživljenost u Franjin lik i djelo te daje čitatelju mogućnost vizualizacije stihova i upućuje ga na mogućnost vlastitih kolorističkih događaja, rekao je povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar.

Foto: Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg

Parić je na koncu kazao da je sv. Franju Asiškog uvrstio među sebi drage svece te je zahvalio svima na suradnji.

Izložena su moja 33 akvarela na temu sv. Franje koji su bili inspirirani fra Goranovim tekstovima koji također krase stranice i naslovnicu zbirke. Želio bi se zahvaliti fra Goranu na predivnoj suradnji i podršci, vodstvu franjevačke galerije na čelu sa fra Ivanom Marićem, Ani i Josipu na postavu izložbe i organizaciji te Tomislavu Ćavaru koji je autor predgovora izložbe.

Hvala također svima vama koji ste izdvojili vrijeme i posjetili izložbu i promociju zbirke, napisao je nakon izložbe Vilim Parić, uz napomenu da su svi izloženi radovi dostupni za prodaju, a sve koji se odluče za kupnju nekog od radova očekuje i primjerak zbirke “Siromah iz Porcijunkule” kao poklon.

Svoj doprinos ovom kulturnom događaju dali su i učenici Glazbene škole Brotnjo iz Čitluka izvođenjem dviju skladbi.

Izložba ostaje otvorena do 23. siječnja 2024. godine.

(www.jabuka.tv)

Continue Reading