Connect with us

Sinovi povijesti

Široki Brijeg: Fra Ante Marić predstavio knjigu korizmenih razmatranja

Knjiga “Tako je dobro s Tobom križ nositi” franjevca fra Ante Marića predstavljena je u ponedjeljak u širokobriješkom Kinu “Borak”.

Jedan od omiljenih hercegovačkih franjevaca istaknuo je da mu je poticaj za pisanje novog djela bilo hodočašće u Svetu Zemlju, na koje je išao sa subratom fra Stankom Mabićem.

Godine 2014., u 62. godini života, s fra Stankom Mabićem bio sam u Svetoj Zemlji. Već sam se bio pomirio da nikada neću ni biti u Isusovoj domovini, ali dogodilo se. Te sam godine za list “Franjinim stopama” pisao pred korizmu “Put križa”. Ove godine je to bio šesti, rekao je fra Ante Marić objašnjavajući nastanak knjige koju je predstavio u Širokom Brijegu.Fra Ante Marić

Kako je istaknuo, prijedlog za objavljivanje knjižice krenuo je od Gojka Jelića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, koji je naglasio važnu ulogu Matice hrvatske u čuvanju svekolike baštine, pa tako i korizmenih molitvi i napjeva.

Koliko bismo bili siromašniji da ovaj narod nije sačuvao pjevanje Gospina plača i pjesme uz Put križa?, upitao je Jelić, dodavši da je tu tradiciju čuvao list “Franjinim stopama”, u kojemu je fra Ante Marić započeo objavljivati tekstove objedinjene u knjizi “Tako je dobro s Tobom križ nositi”.

Recenzent knjige fra Stanko Mabić ukazao je na to da je pobožnost Puta križa tradicionalna franjevačka pobožnost te se u obraćanju prisjetio hodočašća u Svetu Zemlju na koje je išao s fra Antom Marićem, kojega poznaje od svoje mladosti.

O njemu sam imao mišljenje da je društven, načitan, da se voli baviti kulturom, arheologijom, voli ispričati i napisati lijepu priču, posebno priče iz naših starina ili običaja iz svoga djetinjstva. Voli povijest, posebno našu povijest, a na poseban način povijest naših fratara, a opet na poseban način povijest fratara mučenika koji su vezani uz Široki Brijeg, ispričao je fra Stanko Mabić svoje dojmove o fra Anti Mariću.

Fra Stanko Mabić naglasio je ulogu hodočašća u Svetu Zemlju na nastanak predstavljenog djela.

Molili smo krunicu, psalme, Križni put i ostale pobožnosti. Plod te pobožnosti je i ova knjižica koju večeras predstavljamo. Šest razmatranja za šest Križnih putovanaveo je Mabić.

Fra Stanko Mabić

Knjižica-molitvenik fra Ante Marića obogaćena je fotografijama likovnih djelabrojnih likovnih umjetnika, a predstavljanje ovog djela pjevanjem korizmenih napjeva oplemenila je Klapa “Dobrkovići”.

Program predstavljanja vodila je novinarka Željka Šaravanja.

Continue Reading