Connect with us

Moda

Šefovi država ili vlada zemalja regije na mini summitu u Mostaru

Mostar će u utorak biti mjesto susreta i razgovora šefova država ili vlada, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Bit će to, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, mini summit lidera regije. Povod je održavanje Mostarskog sajma gospodarstva, najznačajnije sajamske manifestacije u BiH. Sajam koji će ove godine okupiti čak 800 izlagača iz 30 zemalja, otvorit će hrvatski premijer Andrej Plenković, a na svečanosti će govoriti i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Mostarski sajam, osim što je prilika kompanijama za predstavljanje svojih prizvoda i usluga te ostvarenje poslovnih kontakata i dogovora, te organiziranje raznih poslovnih konferencija, već tradicionalno je i mjesto susreta i razgovora najviših državnih dužnosnika zemalja bivše Jugoslavije.

Iako  se u nedjelju u Srbiji održavaju predsjednički izbori, aktualni srbijanski premijer i najizgledniji novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije odbio pozivnicu koju mu je uputio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Čović će u svom uredu u Mostaru primiti Vučića u utorak u večerenjim satima, a istog dana tijekom popodneva, nakon otvaranja Mostarskog sajma, predviđeni su i susreti hrvatskog člana Predsjedništva BiH s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, te zamjenikom ministra poljoprivrede NR Kine Quom Dongyuanom.

Sajam u Mostaru bit će prigoda i za međusobne bilateralne susrete lidera regije i razgovore o aktualnoj političkoj situaciji i međudržavnim odnosima. Za očekivati je da će se u Mostaru susresti i razgovarati i premijer Hrvatske Andrej Plenković i Aleksandar Vučić, kome istražavanja javnog mjenja predviđaju pobjedu na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Srbiji, a susrete s Vućićem i Plenkovićem imat će i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

U vrijeme boravka državnika regije u Mostaru bit će pojačane mjere sigurnosti, što je uobičajno u ovakvim situacijama. Brojni gosti Mostarskog sajma, koji će osjesti u nekom od mostarskih hotela, imat će prigodu uživati i u kulturnim sadržajima, jer se u Mostaru upravo održava Međunarodna kulturna manifestacija “Mostarsko-proljeće- Dani Matice Hrvatske”.

Ono što će im, moguće, predstavljati malu neugodnost jeste činjenica da je dio grada na Nertvi, već duže vrijeme pretvoren u pravo gradilište. Ulica Mostarskog bataljuna koja od Španjolskog trga vodi prema istočnom dijelu grada je zatvorena za promet zbog izgradnje kolektora i prečištača otpadnih voda, kao i dio ulice od hotela Ero prema Carinskom mostu. U tijeku je i rekonstrukcija Fejićeve ulice, korza u istočnom dijelu grada, koja se popločava kamenom, od Starog grada prema Trgu Musala, a također je u tijeku i rekonstrukcija Trga hrvatskih velikana, ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, koji će uskoro dobiti posve novi izgled./HMS/

Continue Reading