Connect with us

Kultura

SEDMORICA VELIÄŒANSTVENIH:

Ovo su imena najpoznatijih hrvatskih nogometaša koji bi se mogli naći na sudu s Mamićem

Autor:  tropolje.info

Modrić i Lovren nisu jedini s kojima je Zdravko Mamić poslovao.

Filmski se proteklog vikenda odvijao scenarij s braćom Mamić, a ova nogometna dvojka prema za sada dostupnim informacijama mjesec dana provest će u remetinečkoj ćeliji. Dok Zdravko i Zoran Mamić razdvojeni krate dane u pritvoru, USKOK je predložio ispitivanje 40-ak svjedoka. Sud je međutim djelomično usvojio taj prijedlog tako da će se tijekom istrage ispitati njih petnaest. A među vojskom svjedoka naći će se i imena nekih javnosti itekako dobro poznatih nogometaša. Svoje iskaze pred istražiteljima navodno su već dali Luka Modrić i Dejan Lovren, i to zato što su prema sumnjama USKOK-a njihovi transferi bili pokriće za ilegalne isplate braći Mamić. Nogometna dvojka sumnjiči se da je Dinamo oštetila za 117 milijuna kuna te su sebi pribavili protuupravno stečenu imovinsku korist od 90 milijuna kuna. Kako se to činilo vidljivo je iz optužbi koje se vezuju s Modrićevim transferom. Točnije, zaradom od 52 milijuna kuna, koliko je Mamić prema USKOK-u zaradio iz tog posla. Sumnja se da je Zdravko Mamić u vremenu od 2009. do 2011. nalagao isplate na Modrićem račun te da se radilo o 81 milijunu kuna, dok je pokriće za isplate toga tipa bio aneks ugovora o profesionalnom igranju.

Iz aneksa pak proizlazi da Modrić ima pravo na 50 posto od budućeg transfera, a na sve to nogometaš je pristao vlastitim potpisom, premda je sumnja USKOK znao da je Modrić već potpisao zapisnik o raskidu ugovora u kojem navodi da nema potraživanja prema Dinamu. Po Mamića je osobito problematično to što USKOK drži da je nogometaš po njegovim uputama podigao 52 milijuna kuna te ih predavao Zdravku ili članovima njegove obitelji. Tijekom ispitivanja u USKOK-u, Modrić je navodno potvrdio ove transakcije, a što se dalje događalo provjeriti treba Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija. I u slučaju Lovren priča je podjednako zanimljiva. Sumnja se da je na sličan način njegov transfer poslužio kako bi se prikrila pozajmica koju je Dinamo dao Zoranu Mamiću. Toliko je dobio prodajom Mamić nekretnine. A još 22 milijuna kuna iznos je dobiven od prodaje zemljišta gradu. No, nisu Modrić i Lovren jedini hrvatski nogometaši u čije su transfere prste uplela braća Mamić te se posve legitimno zapitati hoćemo li i u drugim slučajevima svjedočiti sličnom scenariju i uhodanim putevima novca? Hoćemo li i druge nogometaše za čije je uzlete zaslužan Mamić gledati kao svjedoke u ovom nadasve zamršenom slučaju?

Nizali su se u Mamićevoj karijeri transferi preko kojih je, ako je vjerovati USKOK-ovim optužbama, za dva spomenuta slučaja punio džepove. Cijela jedna nogometna momčad mogla bi se posložiti iz onih koji su obavezni do kraja života uplaćivati rentu na Mamićev račun, a priča počinje još 2001. godine kada se Maminjo postupno penjao do čelne pozicije uz hrvatskom nogometu. Balaban je u to doba prodan iz Dinama u Aston Villu za šest milijuna funti. Napadač se te prilike zapetljao u kompliciran odnos s Mamićem, o čemu su svjedočili brojni medijski napisi, ali i apeli ovog bivšeg hrvatskog reprezentativca. Uz njega, po medijima se zbog čudnovatih ugovora provlačio Eduardo da Silva, a Mamić je zaslužan i za transfer Marija Mandžukića. U sličan i podjednako neobičan odnos s Mamićem dovodili su se i Vedran Ćorluka te Ognjem Vukojević, a nogometna hobotnica protegnula se i do mladog Matea Kovačića. Sličnim putevima u svijet je otišao i Halilović. 

Zanimljiva je i nogometna hobotnica o kojoj je progovorio portal Zagrebancija.com temeljem uvida u financijsko izvješće NK Lokomotive za 2011. i 2012. godinu. Iz njega se naime da iščitati da je sa četiri transfera trojice svojih igrača u NK Dinamo, Lokomotiva uspjela 2011. godinu okončani s minusom od samo 600 tisuća kuna. S druge strane, narednu godinu okončali su s plusom od tri milijuna kuna, zajedno sa saniranjem polumilijunskog minusa iz godine ranije. Bez transfera obje godine priveli bi kraju s deset milijuna kuna minusa. Prihodi kluba od ulaznica, TV prava, sponzora i Grada Zagreba u dvije godine iznosili su jednu trećinu rashoda, koji su se posve slučajno podmirili transferima. Ta četiri transfera, opet jasno slučajno, iznosila su 35,7 milijuna kuna. Na ovom mediju progovara se o pupčanoj vrpci kojom su povezani Dinamo i Lokomotiva, a osim iznosa koje spominju, naglasak su stavili i na karijere igrača nakon transfera u Dinamo. Jedan je nakon pola godine besplatno pušten da potraži novi klub. Drugi je pak vraćen u Lokomotivu kao posuđeni igrač Dinama. Nejasno je kako je jedan od trojice igrača Lokomotive u Dinamo prodan dva puta u osam mjeseci, a za njega je poznato kako je iz Lokomotive u Dinamo prešao tek u ljeto 2012., što je zavedeno u financijskom izvješću za 2012. godinu. Slučaj Mamić očigledno će postati priča s mnogo nastavaka, koji su kako se za sada čini sve samo ne ugodni

Continue Reading